Upečte si pravý valašský frgál. Ve Velkých Karlovicích se lidé učí dělat unikátní sladký koláč

Frgál patří společně se slivovicí a kyselicí k typickým krajovým specialitám Valašska.

Tento unikání pekařský výrobek nemá v okolních zemích obdoby. Sladký koláč pekly hospodyně v polovině devatenáctého století téměř v každé chalupě.

Teď se to mohou lidé naučit ve Velkých Karlovicích. Radí jim profesionální pekařka Pavla Stoklasová. Koláče se naučila od své babičky a pravidelně péct je začala v patnácti letech. „Kvalitně rozválet těsto je těžké,“ říká Pavla Stoklásková.

Kdo jsou Valaši a proč Valašsko? Mezi kopci a loukami zjišťujeme vše o zajímavých místech kraje

Dřevěné stavby v muzeu v Rožnově

Hranice Valašska se nedá úplně přesně stanovit. A teorie o masovém příchodů Valachů z Rumunska se nezakládá na historických faktech.

Účastníci kurzu si za dvě a půl hodiny vyzkouší celou přípravu frgálu. Tedy chystání těsta, rozválení frgálu, jeho zdobení a upečení.

Účastníci kurzu jsou jak přímo z Valašska, tak třeba z Liberce. Zájem je velký a to přesto, že si lidé mohou recepty na frgály najít na internetu.

„Vidět přímo, jak se frgál dělá, je pro lidi velmi zajímavé,“ říká mluvčí Resortu Valachy Martina Žáčková.

Frgály se pekly pro slavnostní příležitosti, svatební hostiny a lidové slavnosti. První písemné zmínky o frgálech pocházejí z roku 1826. V prosinci 2013 se stal valašský frgál produktem s chráněným zeměpisným označením, které uděluje Evropská komise.

Kurz pečení valašských frgálů
Kurz pečení valašských frgálů
autor: Gabriela Hykl
Spustit audio

Související