Unikátní vzdělávací středisko otevřeli v Hostětíně na Uherskobrodsku.

26. říjen 2006

Ekologická organizace Veronica společně s občanským sdružením Tradice Bílých Karpat tam za podpory Evropské unie postavila takzvaně energeticky pasivní objekt. Speciální moderní konstrukce i tradiční izolační metody našich předků mají společně vytvořit stavbu s maximální úsporou tepla. Dvoupatrové vzdělávací středisko zahrnuje přednáškový sál pro 45 osob, tvůrčí dílnu, ubytování pro 25 osob v 11 pokojích, kancelář pro zaměstnance, vstupní halu a technické zázemí.

Vzdělávací středisko tvoří dvě budovy: jedna klasického střihu se sedlovou střechou a na ni navazuje ubytovací a obslužná část se střechou plochou. Na té roste tráva a sukulenty. Dodavatel dílo za 23 milionů korun postavil během sedmi měsíců. Duchovní matka projektu Yvonna Gaillyová ze sdružení Veronika vysvětlila, jak takzvaně pasivní dům funguje: "V českém kontextu je výjimečný tím, že je v něm potřeba topit málokdy a když už, tak strašně málo. Dům nepotřebuje vlastní topný systém a stačí ohřívat jenom vzduch, který přichází zřízeným větráním. Lidé, kteří tam jsou, tak vlastně svým vlastním pobytem dům trošku vyhřejí. Dům má strašně malé ztáty a to proto, že je skvěle izolovaný, a má výborná okna , navíc je velmi dobře vzduchotěsný."

Yvonna Gaillyová dodává, že veřejná budova má velmi rozdílné využití, proto museli odborníci museli navrhnout vylepšení otopných technologií a důkladnější izolace domu. "Tady jsou materiály, které se běžně používají při izolování domu. My máme část domu také izovaný slámou, slaměnými vrtsvami. Jenom ta izolace je dvakrát silnější než by si kdokoli představil. Jsou zde také omítky hliněné , což je výjimečná věc použitá v tomto rozsahu. To jsou omítky, které velmi dobře regulují vlhkost v interiéru."

Užitkovou vodu zvětší části ohřeje slunce, přístroje vymění vzduch uvnitř budovy za čerstvý přes výměník tepla a v největších mrazech pomůže s vyhřátím prázdných prostor nedaleká obecní výtopna na dřevní štěpku. Ekologové odhadují, že budova spotřebuje desekrát méně energie než běžný dům. Na budování ekologického vzdělávacího střediska se podílela také Jana Tesařová. Zdůraznila že to není jediný ekologický projekt v Hostětíně: "Tato budova navazuje na sérii několika projektů, které tady vznikaly po desetiletí. My tady můžeme ukazovat obecní projekty, jako je kořenová čistírna odpadních vod, biomasová výtopna, moštárna s ekologickou produkcí moštu, stará sušírna ovoce, jsou tady solární panely namontované na domech a ještě několik takových drobností. Takže se vzdělávací akce snažíme točit kolem těchto témat," dodává Jana Tesařová.

autor: rv
Spustit audio