Unikátní projekt zvukové čítanky se rozbíhá v Luhačovicích

31. březen 2007

Tamní Střední odborná škola ve spolupráci s Českým rozhlasem vytvoří z jeho archívů ojedinělý soubor záznamů divadelních a rozhlasových her a četby.

V jaké fázi je příprava čítanky zjišťoval Roman Verner.

Ředitel školy Karel Milička mi potvrdil, že práci odborníků i studentů už nic nestojí v cestě. Je zcela jasně dohodnuto s archivem Českého rozhlasu v Praze, jakým způsobem budeme moci jednotlivé nahrávky a záznamy dostávat. Velmi nás potěšilo to, že celý tento archiv je v podstatě už digitalizovaný, takže v současné době už máme jednu pracovnici, která na tom začíná pracovat a zpracováváme první scénář k prvnímu CD, které by mělo vzniknout z literatury 19. století.

Připomeňte ještě prosím, jak bude tato zvuková čítanka vypadat? Mělo by to být CD nebo DVD, na kterém by byly ukázky z archivu Českého rozhlasu. Ty by měly být dokumentovány dobovými fotografiemi. Měly by k nim být další doplňkové texty, které by z těchto archivních záznamů vlastně udělaly učební text nebo pomocný text pro výuku žáků středních a základních škol.

Budou se na tvorbě zvukové čítanky podílet i sami studenti? Samozřejmě, budeme se snažit, aby se podíleli jednak na zpracování těch digitálních textů a také i na konkrétním scénáři, to znamená že budou zadávány k jednotlivým autorům nebo ukázkám takové rešerše, které oni potom budou zpracovávat a budou třeba vybírat potřebná data, o kterých si i oni sami myslí, že jsou pro ně důležitá.

Jaký by měl být konečný rozsah vaší zvukové čítanky? Ten je v podstatě nekonečný, protože se budeme snažit i v dalších obdobích zpracovávat jednotlivé etapy ve vývoji, jak české, tak i světové literatury. Bude to záviset hlavně na penězích. Jestli se nám podaří zpracovat dobrý program pro Evropské strukturální fondy a jestli z nich získáme dostatečné množství financí, protože přece jen ta práce nebude zadarmo.

Mohl byste uvést, jací autoři budou na tom prvním CD? Autoři 19. století, a to jak světové, tak i české literatury. No a samozřejmě to zaměříme spíše na dětského nebo dospívajícího čtenáře. To znamená, že tam budou texty které budou s tímto věkem korespondovat.

autor: rv
Spustit audio