Unikátní barokní hodiny míří z Jankovic do Prahy. Stroj bude opravovat správce Staroměstského orloje

12. květen 2020 07:03

Hodiny už šedesát let nejdou a nikde nejsou přesné záznamy proč

Odborníci dnes demontují věžní hodiny v Jankovicích na Uherskohradišťsku.

Unikátní stroj z tamního kostela Nanebevzetí Panny Marie poputuje do restaurátorské dílny.

Opravit a zprovoznit se ho pokusí správce Staroměstského orloje v Praze a akademický malíř Petr Skála.

Opravené hodiny by se do Jankovic mohly vrátit letos v září. Podle historiků jsou asi o sto let starší, než místní kostel a patří k unikátním ukázkám barokního hodinářství.

Hodiny už šedesát let nejdou a nikde nejsou přesné záznamy proč. Na kostelní věži jsou sice čtyři ciferníky, ale na každém byl jiný čas a pořád stejný. Ten skutečný ohlašují alespoň zvony.

JANKOVICKÉ VĚŽNÍ HODINY - Jedná se hodinový stroj z 18. století, který vzhledem k tomu, že je starší než objekt kostela, byl do kostelní věže osazen druhotně. Hodinový stroj je zhotoven technologií ručního kování. Konstrukční řešení je neobvyklé a vyskytuje se na něm celá řada zajímavých konstrukčních detailů. Spoje na hodinovém stroji jsou převážně klínové, místy šroubové. Čtyři ciferníky jsou nepůvodní, celokovové, pochází z 2. poloviny 20. století. Ve věži jsou uloženy dochované původní ručkové stroje, hřídele rozvodu k původním ciferníkům a rovněž strojek rozvodu točivého momentu k ručkovým strojům tří ciferníků. Odbíjení bylo prováděno na zvony, z nichž se dochoval ve věži jen jeden. Jsou dochovány poškozené paličkové stroje a pákový systém převodu tahové síly. Hodinový stroj z 18. století je nedílnou součástí objektu kostela, jenž je prohlášen za kulturní památku. Památková ochrana se tudíž vztahuje i na tento stroj.

autor: Český rozhlas Zlín
Spustit audio

Související