Úklid magistrátu v Brně je podle průzkumu předražený. Radnice to odmítá.

30. srpen 2011

Brněnský magistrát čelí kritice kvůli cenám za úklid ve svých budovách. Podle průzkumu, který provedla společnost Acta Non Verba, za ně platí nejvíc v republice. Zatímco průměr se blíží šesti stům korunám za metr čtvereční za rok, v Brně to má být více než trojnásobek. Navíc poslední výběrové řízení na dodavatele úklidových služeb tam proběhlo v roce 1996.

Společnost v rámci výzkumu oslovila jedenáct institucí a získala informace o více než čtyřiceti budovách. Závěr je podle ředitele Vojtěcha Razimy jasný: "Ta ztráta za těch patnáct let činí tři sta dvanáct milionů korun."

To ovšem rozhodně popírá odpovědný náměstek primátora Oliver Pospíšil. V tuto chvíli má v ruce pouze část původních smluv a pozdějších faktur, z těch podle něj ale plyne, že ceny průměr nepřesahují. Nicméně vše prý nechá velmi pečlivě prověřit: "Vychází to zhruba kolem dvou set sedmdesáti korun, což je pod průměrem. Pro nás je kauza naprosto nová. Chtěl bych podklady, které máme řádně prostudovat a spočítat."

Ačkoli se magistrát tváří překvapeně, v tuto chvíli už ale probíhá výběrové řízení na nového dodavatele úklidových služeb. Jeho výsledek by mohl být znám už za dva týdny.

Spustit audio