Uherský Ostroh má nejníže položenou rozhlednu na světě. Podzemí zámku nabízí unikátní prostory

14. červenec 2018

Expozici připravovalo několik umělců, každou místnost vytvářela jiná skupina. Rozhledna a podzemní věž je dílem Romana Švejdy a Lukáše Gavlovského, to jsou autoři srdce pro Václava Havla.

Uherský Ostroh na Uherskohradišťsku patří mezi menší města, ale má bohatou historii a řadu významných architektonických památek.

Třeba zámek pamatuje všechny zlomové etapy vývoje města od první písemné zmínky, ta pochází z roku 1286. Přibližně ve stejné době byl postaven i hrad, který, jak uvádějí historikové, nechal vybudovat král Přemysl Otakar II. Dodnes ho připomíná vysoká hranolová věž v rohu zámku.

Nádherná třípatrová renesanční budova s arkádami na nádvoří, největší stavba svého druhu na Moravě, je centrem města. Je v ní městský úřad a knihovna, a po rekonstrukci začala fungovat jako kulturní centrum. Tolik krátké zopakovaní základních údajů, a teď slíbená třešinka na dortu. To je podzemí zámku a v něm unikátní v České republice ojedinělá interaktivní expozice.

Sklepní prostory zámku kopírují jeho půdorys. Část je zatopená, protože je pod úrovní hladiny nedaleké řeky Moravy. Přístupné jsou pouze čtyři místnosti. Dříve sloužily jako technické prostory, byla tam i vodárna, nebo byly nevyužité.

Od roku 2015 je podzemí zámku místem plným barev, nádherné uklidňující hudby, mluveného slova a s jistou dávkou tajemna. Tak působí podzemní expozice. Pokud při její návštěvě ještě zapojíte vlastní fantazii a necháte se unášet děním kolem sebe, dokážete na chvíli zapomenout i na reálný svět.

Prohlídka začíná v Křišťálové jeskyni, v níž dorůstají skleněné krápníky. Díky střídání barev tam v krátkém časovém úseku prožijete celý den od ranních červánků až po svit měsíce. Malí návštěvníci si pak mohou z jeskyně odnést kapičku štěstí na památku.

Interaktivní expozice Paměť světa – Atlantida je ve druhé místnosti. V ní se ocitnete jakoby v podmořském světě a dokonce se můžete nechat rozplynout v zrcadle nebo můžete vstoupit do obrazu. Prostor je doplněný třeba i miliony let starými kameny, krystaly a obrazy malíře a psychologa Zdeňka Hajného, který je autorem předlohy k výstavě.

Předposlední místnost planeta Lukuma je plná jednorožců, kteří se vynořují z temnoty a zase se v ní ztrácejí. Tam si díky speciálnímu snímači můžete poslechnout i tlukot vlastního srdce.

Prohlídka končí u nejníže položené rozhledny na světě a věže v podzemí. Jak je to možné? 

Asi bych neměla prozradit všechno, tak jenom naznačím, že rozhledna funguje díky hladině v řece Moravě.

Exponáty na dotvoření detailů výstavy, byly vyrobené z dubových trámů z mostu přes řeku Moravu.

Lidé prý po nich chodili čtyřicet let. Most se před časem opravoval. Některé části nebyly zničené tak, aby se musely vyhodit, proto byly uskladněné a při budování výstavy v podzemí zámku přišly vhod.

Spustit audio

Související