Uherskohradišťská radnice si nechala zpracovat hodnotovou mapu, podle které se ceny nemovitostí vyšplhaly na úroveň velkoměst

30. květen 2014

Uherské Hradiště je jedním z nejdražších měst na Moravě. Ceny nemovitostí se v posledních letech vyšplhaly na úroveň velkoměst. Vyplývá to z nové studie hodnotové mapy, kterou si před několika měsíci nechala zpracovat radnice.

Podobný dokument mělo Uherské Hradiště už v roce 1996, o rok později přišly povodně, v roce 2002 bylo nutné změnit územní plán a hodnotová mapa přestala být aktuální. Hlavním účelem jejího pořízení je umožnit městu získat rychlé a relativně přesné informace o reálných cenách pozemků na svém katastru. " Mapa rozděluje území Uherského Hradiště do hodnotových lokalit a pro každou z nich uvádí obvyklé ceny pozemků v korunách na metr čtvereční," vysvětluje místostarostka Hana Doupovcová.

Cena pozemků v dané lokalitě vychází z průzkumu na katastru, rozhodující je i zařazení pozemku do polohové třídy. " Město Uherské Hradiště je vyhledávanou lokalitou a ceny nemovitostí odpovídají cenám objektů ve Zlíně a téměř se blíží cenám nemovitostí v Brně. Nejnižší hodnota prodávaného objektu byla osm set korun za metr čtvereční, nejvyšší se vyšplhala až na deset tisíc korun za čtvereční metr," říká místostarostka Doupovcová.

Zvyšování cen pozemků údajně souvisí s tím, že se pozemky i město stále více zastavují, takže těch objektů moc nezůstává. " Myslím si, že to je přirozená záležitost. Čím větší zahuštění toho města je, tím je dražší," uvádí místostarostka Doupovcová.

Součástí hodnotové mapy je i zrcadlo neregulovaného nájemného, kde se ceny u nových domů v centru Uherského Hradiště pohybují kolem sto dvaceti korun za metr čtvereční. Jsou ale i byty v místech, která jsou od centra města vzdálena a nejsou tak atraktivní. " V takovém případě je neregulovaný nájem padesát korun," doplňuje místostarostka Uherského Hradiště Hana Doupovcová .

Spustit audio