Uherskobrodský patriot do slova a do písmene. František Varaďa je i v devadesáti letech aktivním občanem a chodící encyklopedií města

23. listopad 2023

Jedním z největších patriotů Uherského Brodu je bezesporu František Varaďa. Muž, který v tomhle 16tisícovém městě na řece Olšavě žije více než devadesát let, se dokonce stále angažuje ve společenském dění a každý rok si neodpustí výšlap na Javořinu.

Ve svém domě má několik desítek vlastnoručně malovaných obrazů zobrazujících takřka výhradně místa v Uherském Brodě a jeho okolí. Třebaže se František Varaďa výtvarným uměním nikdy úplně neživil, provází ho celým životem. To je však jen zlomek z obsáhlého výčtu jeho dovedností a aktivit.

Bez nadsázky bychom ho mohli nazývat chodící encyklopedií města, neboť uherskobrodská historie patří k jeho největším koníčkům. Stejně tak se však zajímá i o současnost a budoucnost, a tak je symbolicky členem spolku Uherskobrodští patrioti, který se zabývá rozvojem města.

Mimo to byl Varaďa řadu let fotbalovým funkcionářem tamějšího klubu Spartak Uherský Brod i velkým turistou, což jej dodnes neopouští. Ke své aktuální kondici uvádí: „Každoročně se snažím vystoupit na tu naši Javořinu. Proto chodím všude pěšky, aby ten výstup pak nebyl tak těžký.”

Poslechněte si životní příběh Františka Varadi.

Spustit audio

Související