Turistické atrakce ve Zlínském kraji: Sezóna byla lepší než vloni

5. listopad 2011

Před týdnem skončila oficiální turistická sezóna. Většina správců památek a turistických atraktivit na ve Zlínském kraji ji hodnotí lépe než tu předešlou.

Například Baťův kanál za celý rok navštívilo šedesát pět tisíc návštěvníků. Jeho správce kromě vysoké návěštěvnosti potěšil trend zájmu o vícedenní pobyty na hausbótech. „Na obytné lodi trávily na Baťově kanále více dnů přes tři tisíce lidí, uvedl Vojtěch Bártek z Obecně prospěšné společnosti Baťův kanál.

Archeoskanzen v Modré

Baťův kanál se na sezónu i tentokrát dobře připravil a opět o nabízel opět o něco lepší infrastrukturu. Na jejím začátku bylo otevřeno zázemí v Sudoměřicích a přístaviště Pahrbek v Napajedlích.

Stále populárnější Baťův kanál ve Zlínském a Jihomoravském kraji

Stále častěji také turisté míří do Archeoskanzenu Modrá. „Máme třicet tisíc platících. V kostelíku bylo tak osmdesát svateb. Dohromady tady letos mohlo být pětatřicet až šestatřicet tisíc lidí," pochvaloval si koncem září starosta Modré Miroslav Kovářík.

Hradiště Velkomoravanů v Modré láká na věrné napodobeniny praslovanských objektů i na bohaté programy. K tomu nabízí i řadu programů a atrakcí. „Je tady třeba pěkná vyhlídka z rozhledny nad Modrou," svěřil se Českému rozhlasu Brno jeden návštěvník. Další návštěvnice ocenila nabídku pro děti: „Je toho tady pro ně hodně. Třeba zvířátka."

Dobře se ve Zlínském kraji ujímá i stále větší nabídka výletů na kole a na koni. Pro milovníky pohledu ze sedla sezóna ještě nekončí. K nabídce pro ně nedávno přibyla nová hipostezka u Těšánek na Kroměřížsku. „Síť hipostezek ve Zlínském kraji už má zhruba dvě stě třicet kilometrů," uvedla Iva Hlobilová z obecně prospěšné společnosti Hyjé koně Zlínského kraje.

Státem zřizované památky Zlínského kraje vidělo letos o tři procenta více návštěvníků než v loňském roce. Jedná se o zámky v Kroměříži, Buchlovicích a Vizovicích, a také hrad Buchlov. Tradičně největším lákadlem pro turisty byl kroměřížský Arcibiskupský zámek a zahrady. Památku UNESCO vidělo letos asi sto dvacet pět tisíc lidí, což představuje sedmiprocentní meziroční nárust.

autoři: pes , rv
Spustit audio