Trdelník

Týden fašankových receptů pokračuje i v dnešním Apetýtu. Dnes si s námi můžete pochutnat na trdelnících.

Na tradiční pečené trdelníky budete potřebovat:

  • 500 g polohrubé mouky
  • 80 g tuku
  • 250 ml mléka
  • 3 lžíce cukru moučka
  • 2 vejce
  • 42 g droždí
  • skořicový cukr (na obalení)
  • vejce nebo olej (na potření)

Postup:

  1. Z droždí, lžíce vlažného mléka a špetky cukru necháme vzejít kvásek.
  2. Poté z kvásku a dalších surovin vypracujeme vláčné těsto.
  3. Necháme 30 minut kynout na teplém místě.
  4. Z těsta vypracujeme plát, který nakrájíme na pásky.
  5. Ty omotáme kolem kremrolových trubiček nebo kolem zavařovacích sklenic.
  6. Pomažeme vejcem nebo olejem a obalíme ve skořicovém cukru.
  7. Pečeme na 180 stupňů asi 10 minut.
  8. Po vychladnutí sundáme z trubiček nebo sklenic.

Související

  • Domácí jitrnice

    Masopust neboli fašank je čas plný veselí, sladkých dobrot i zabijačkových pochoutek. Dnes vám přinášíme recept na domácí jitrnice.

  • Fašankové koblihy z Kozojídek

    Boží milosti, jitrnice, huspenina – to vše jsou tradiční masopustní lahůdky. My dnes přidáme recept na tradiční fašankové koblihy z Kozojídek.

  • Drkotina neboli sulc

    Zabíjačková či masopustní pochoutka, která má tolik názvů, kolik je nářečí. Říká se jí i huspenina, třesivo nebo zemětřesení.