Trdelník
Týden fašankových receptů pokračuje i v dnešním Apetýtu. Dnes si s námi můžete pochutnat na trdelnících.
Na tradiční pečené trdelníky budete potřebovat:
- 500 g polohrubé mouky
- 80 g tuku
- 250 ml mléka
- 3 lžíce cukru moučka
- 2 vejce
- 42 g droždí
- skořicový cukr (na obalení)
- vejce nebo olej (na potření)
Postup:
- Z droždí, lžíce vlažného mléka a špetky cukru necháme vzejít kvásek.
- Poté z kvásku a dalších surovin vypracujeme vláčné těsto.
- Necháme 30 minut kynout na teplém místě.
- Z těsta vypracujeme plát, který nakrájíme na pásky.
- Ty omotáme kolem kremrolových trubiček nebo kolem zavařovacích sklenic.
- Pomažeme vejcem nebo olejem a obalíme ve skořicovém cukru.
- Pečeme na 180 stupňů asi 10 minut.
- Po vychladnutí sundáme z trubiček nebo sklenic.
Související
-
Domácí jitrnice
Masopust neboli fašank je čas plný veselí, sladkých dobrot i zabijačkových pochoutek. Dnes vám přinášíme recept na domácí jitrnice.
-
Fašankové koblihy z Kozojídek
Boží milosti, jitrnice, huspenina – to vše jsou tradiční masopustní lahůdky. My dnes přidáme recept na tradiční fašankové koblihy z Kozojídek.
-
Drkotina neboli sulc
Zabíjačková či masopustní pochoutka, která má tolik názvů, kolik je nářečí. Říká se jí i huspenina, třesivo nebo zemětřesení.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.