Drkotina neboli sulc
Zabíjačková či masopustní pochoutka, která má tolik názvů, kolik je nářečí. Říká se jí i huspenina, třesivo nebo zemětřesení.
V Apetýtu otevíráme fašankový týden. Až do pátku nabídneme recepty, které se s fašankem pojí. Chybět nebudou zabijačkové dobroty i různé fašankové pečivo.
Budete potřebovat:
- 4 vepřové nožičky
- 1 vepřové koleno
- 6 okurek
- 5 stroužků česneku
- 4 mrkve
- 3 cibule
- 2 petržele
- celer
- 2 lžíce octu
- bobkový list
- jalovec
- nové koření
- majoránka
- sůl
Postup:
- Koleno a nožičky očistíme a uvaříme doměkka v osolené vodě.
- Poté maso obereme, přimícháme k němu 2 lžíce soli, koření, kořenovou zeleninu a vaříme další dvě hodiny.
- Vývar přecedíme, maso a zeleninu nakrájíme na kousky, přidáme pokrájené okurky a ochutíme octem.
- Směs poté rozdělíme do mističek, případně vyklopíme do nádoby vypláchnuté studenou vodou, a urovnáme povrch.
- Vše zalijeme vývarem a necháme vychladnout do druhého dne.
- Podáváme s čerstvou cibulí nebo strouhaným křenem a domácím chlebem.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor

Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.