Transplantace oční rohovky

22. prosinec 2006

Unikátní transplantaci oční rohovky za pomoci laseru včera jako první v republice a pravděpodobně i na světě uskutečnili lékaři ve Zlíně. Primář očního oddělení Krajské nemocnice Tomáše Bati Pavel Stodůlka ošetřil novou metodou dva pacienty oční kliniky Gemini, která vlastní nový femtosekundový laser. Ten se už ve světě začíná používat, doposud však nikdy u transplantace rohovky.

"Měl jsem opar v oku po kterém mi v rohovce zůstala jizva." Říká jeden z prvních pacientů unikátní operace Tomáš Kučera. "Zdravé oči potřebuji ve své profesi i v běžném životě."

"Jedná se o transplantaci kdy je laserem z rohovky oka odříznuta její zkalená část a stejným laserem je vypreparována adekvátní část rohovky z oka dárce. Ta potom nahradí zkalenou část rohovky, která vlastně bránila dobrému vidění." Popisuje novou technologii Pavel Stodůlka, primář očního oddělení Krajské nemocnice Tomáše Bati.

"Unikátnost této operace je právě v tom, že se transplantace provádí laserovou metodou. Doposud se transplantace prováděly v České republice klasickou operací a právě v některých indikacích kdy je zkalená pouze přední část rohovky je možné laserem velmi precizně nahradit starou část rohovky tou novou."

"Výhodou této operace je kvalitní hojení, rychlejší návrat dobrého zraku a šetrnější a přesnější zákrok. Díky tomu, že rohovka je bezcévnou tkání - genetická shoda nehraje u dárce takovou roli. Dárcovské oči se získávají z očních bank, které se profesionálně zabývají tím, aby nám poskytly vhodnou tkáň k transplantaci." Dodává Pavel Stodůlka.

autor: rv
Spustit audio