Tradiční zahájení Tříkrálové sbírky bylo v Uherském Hradišti tentokrát bez velblouda

5. leden 2023 13:51

V Uherském Hradišti zahájil 4. ledna Tříkrálovou sbírku tradiční průvod městem. V jeho čele jeli stejně jako v předchozích letech tři králové na koních, tentokrát ale chyběl oblíbený velbloud.

Lidé na Slovácku jsou velmi štědří, což každoročně dokazují výsledky nejrůznějších sbírek. Například ta Tříkrálová vynesla v roce 2022 jen na Uherskohradišťsku rekordní tři miliony a tři sta tisíc korun.

Lidé do Tříkrálové sbírky můžou přispívat i letos. V Uherském Hradišti ji 4. ledna 2023 odpoledne symbolicky zahájil tradiční průvod městem. Kromě tří králů na koních v něm v posledních chodil i velbloud. Ten ale letos chybí, protože byl prodán.

Manažer hradišťské Charity Dalibor Jirásek k tomu dodává: „Snažili jsme se najít nějaké jiné cesty, ale například půjčit si velblouda ze zoo, to jsou obrovské pojistky, takže to bylo nereálné. Ale myslím si, že pro příští rok asi připravíme nějaké překvapení.“

Letošní výtěžek Tříkrálové sbírky jde opět pro přímou pomoc lidem, kteří jsou v nouzi. Na Uherskohradišťsku pokračují projekty na pomoc lidem na Ukrajině hlavně v oblasti zdravotních pomůcek a peníze půjdou i na projekty, které budou podporovat hospicovou péči. Část výtěžku poputuje také na vybudování fotovoltaické elektrárny, která poslouží mimo jiné pro dobíjení vozidel na hybridní pohon, kterými pracovníci Charity Uherské Hradiště převáží zdravotně postižené osoby.

Spustit audio

Související