Tradiční regionální speciality Zlínského kraje
Luhačovické pochoutky – minerálka do šišek nebo šneci
Špenát z kopřiv, knedlíky s omáčkami nebo šneci - to jsou tradiční jídla, která jedli lidé v Luhačovicích a okolí. Při vaření a na pečení hospodyňky také používali vodu z místních pramenů.
Na Luhačovicku navíc obyvatelé využívali přírodní zdroje a tak vařili i s pomocí minerálních vod a pramenů. Minerální vodu používaly hospodyňky místo kvásku například při pečení placek nebo šišek.
S etnografkou Blankou Petrákovou si o tradičních jídlech z Luhačovicka povídala redaktorka Českého rozhlasu Zlín Veronika Žeravová.
Související
-
Tak se mlsalo u Baťů. Představuje to nová kuchařka podle originálních receptů Marie Baťové
Nadace Tomáše Bati ve středu představila novou kuchařku podle původních receptů Marie Baťové s názvem 99 sladkých teček Marie Baťové. Český rozhlas Zlín byl u toho.
-
Tibor Novotný z Jarošova odkryl tajemství své prababičky a vyhrál kulinářskou soutěž
V soutěži Českého rozhlasu Pochoutkový vyhrál za rok 2021 recept pana Tibora Novotného. Nadívaná kachna s karamelizovaným zelím je tajným receptem jeho prababičky.
-
Karamelový krém podle cukráře Josefa Maršálka
Jeden z citátů říká: „Když je život sladký, poděkuj a oslav to. A když je život hořký, poděkuj a pracuj na tom, abys to změnil.“
Nejnovější zprávy
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.