Tradiční regionální speciality Zlínského kraje

Luhačovické pochoutky – minerálka do šišek nebo šneci

Špenát z kopřiv, knedlíky s omáčkami nebo šneci - to jsou tradiční jídla, která jedli lidé v Luhačovicích a okolí. Při vaření a na pečení hospodyňky také používali vodu z místních pramenů.

Na Luhačovicku navíc obyvatelé využívali přírodní zdroje a tak vařili i s pomocí minerálních vod a pramenů. Minerální vodu používaly hospodyňky místo kvásku například při pečení placek nebo šišek.

S etnografkou Blankou Petrákovou si o tradičních jídlech z Luhačovicka povídala redaktorka Českého rozhlasu Zlín Veronika Žeravová.

autoři: Veronika Žeravová , Růžena Vorlová
Spustit audio

Související

Nejnovější zprávy

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.