Tibor Novotný z Jarošova odkryl tajemství své prababičky a vyhrál kulinářskou soutěž
V soutěži Českého rozhlasu Pochoutkový vyhrál za rok 2021 recept pana Tibora Novotného z Jarošova. Nadívaná kachna s karamelizovaným zelím je tajným receptem jeho prababičky.
V neděli 9. ledna vyvrcholil pátý ročník kulinářské soutěže Českého rozhlasu Pochoutkový rok. Nejlepším receptem roku 2021 se stala nadívaná kachna s karamelizovaným zelím od Tibora Novotného z Jarošova na Uherskohradišťsku, který tak získal poukázku na nákup kuchyňského vybavení v hodnotě 30 000 Kč.
Čtěte také
Recept mu prozradila jeho babička. Měla ho od své maminky, která pracovala jako vrchní kuchařka u knížecího rodu Lichtenštejnů na zámku ve Valticích a v Lednici. Recept vymyslela sama a kníže Jan jí za něj tehdy nabídl 20 zlatých s tím, že recept nesmí nikdy nikomu prozradit. Babička ho až těsně před svou smrtí prozradila svému vnukovi Tiborovi Novotnému, který ho poprvé uveřejnil až v Pochoutkovém roce. A tak se speciální recept na pečenou kachnu nadívanou játry dostává na veřejnost až nyní. Vyzkoušet ho můžete i vy.
Jaké zážitky si pan Tibor Novotný přináší z natáčení nebo z vyhlašování výsledků soutěže? A co si za výhru koupí? I to prozradil v rozhovoru, který vám nabízíme v záznamu
Vy se už nyní můžete zapojit do nového ročníku této soutěže. Pochoutkový rok 2022 je tentokrát na sladko. Pochlubte se svým osvědčeným rodinným receptem a vyhrajte nové vybavení do kuchyně v celkové hodnotě 100 000 korun.
Podrobnosti o novém ročníku včetně přihlášky najdete ZDE.
Související
-
Pochoutkový rok 2021: Bronzovou příčku získal zajíc s černou omáčkou podle Zuzany Kučerové z Prahy
Zajíc s úžasnou černou omáčkou dosladka od Zuzany Kučerové z Prahy vás překvapí dvakrát, jednak svou vyváženou chutí, ale i přílohou v podobě vánočky. Připomeňte si recept.
-
Posluchačským receptem roku 2021 se stal kozičkový dezert z černého bezu a hrušek od Evy Mlčochové
Jednoduchý sladký dezert plný zdraví prospěšných látek. Kozičkový dezert získal své jméno od plodů černého bezu, na Hané mu říkají „kozičky“.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.