Tradiční regionální speciality Zlínského kraje

Valašský kontrabáš, haferové knedlíky, trnky nebo frgále

Valašská kuchyně se promítá i do nabídky místních restaurací. Na jídelních lístcích tradičních hospůdek na valašsku tak najdete například Haferové knedlíky nebo Valašský kontrabáš.

V našem letním seriálu se tentokrát vypravíme na Valašsko. Jídelní lístky v tamních hospůdkách a restauracích jsou často plné názvů pokrmů, které nenabízí nikde jinde v republice.

Přesvědčila se o tom i reportérka Českého rozhlasu Zlín Gabriela Hykl, která usedla k obědu s etnografkou Lenkou Drápalovou v hospůdce Valašského muzea v přírodě. V reportáži se tak dozvíte, co se za názvy jednotlivých pokrmů skrývá a že frgál vlasně není frgál

Spustit audio

Související

Nejnovější zprávy

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Historická detektivka z doby, kdy byl hrad Zlenice novostavbou. Radovan Šimáček jako průkopník žánru časově předběhl i Agathu Christie!

Vladimír Kroc, moderátor

Zločin na Zlenicích hradě

Zločin na Zlenicích hradě

Koupit

Šlechtici, kteří se sešli na Zlenicích, aby urovnali spory vzniklé za vlády Jana Lucemburského, se nepohodnou. Poté, co je jejich hostitel, pan Oldřich ze Zlenic, rafinovaně zavražděn, tudíž padá podezření na každého z nich. Neunikne mu ani syn zlenického pána Jan, jemuž nezbývá než doufat, že jeho přítel Petr Ptáček celou záhadu rozluští...