Tradiční regionální speciality Zlínského kraje

Valašský kontrabáš, haferové knedlíky, trnky nebo frgále

Valašská kuchyně se promítá i do nabídky místních restaurací. Na jídelních lístcích tradičních hospůdek na valašsku tak najdete například Haferové knedlíky nebo Valašský kontrabáš.

V našem letním seriálu se tentokrát vypravíme na Valašsko. Jídelní lístky v tamních hospůdkách a restauracích jsou často plné názvů pokrmů, které nenabízí nikde jinde v republice.

Přesvědčila se o tom i reportérka Českého rozhlasu Zlín Gabriela Hykl, která usedla k obědu s etnografkou Lenkou Drápalovou v hospůdce Valašského muzea v přírodě. V reportáži se tak dozvíte, co se za názvy jednotlivých pokrmů skrývá a že frgál vlasně není frgál

Spustit audio

Související

Nejnovější zprávy

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.