Tradiční regionální speciality Zlínského kraje
Valašský kontrabáš, haferové knedlíky, trnky nebo frgále
Valašská kuchyně se promítá i do nabídky místních restaurací. Na jídelních lístcích tradičních hospůdek na valašsku tak najdete například Haferové knedlíky nebo Valašský kontrabáš.
V našem letním seriálu se tentokrát vypravíme na Valašsko. Jídelní lístky v tamních hospůdkách a restauracích jsou často plné názvů pokrmů, které nenabízí nikde jinde v republice.
Přesvědčila se o tom i reportérka Českého rozhlasu Zlín Gabriela Hykl, která usedla k obědu s etnografkou Lenkou Drápalovou v hospůdce Valašského muzea v přírodě. V reportáži se tak dozvíte, co se za názvy jednotlivých pokrmů skrývá a že frgál vlasně není frgál
Související
-
Tak se mlsalo u Baťů. Představuje to nová kuchařka podle originálních receptů Marie Baťové
Nadace Tomáše Bati ve středu představila novou kuchařku podle původních receptů Marie Baťové s názvem 99 sladkých teček Marie Baťové. Český rozhlas Zlín byl u toho.
-
Tibor Novotný z Jarošova odkryl tajemství své prababičky a vyhrál kulinářskou soutěž
V soutěži Českého rozhlasu Pochoutkový vyhrál za rok 2021 recept pana Tibora Novotného. Nadívaná kachna s karamelizovaným zelím je tajným receptem jeho prababičky.
-
Karamelový krém podle cukráře Josefa Maršálka
Jeden z motivačních citátů říká: „Když je život sladký, poděkuj a oslav to. A když je život hořký, poděkuj a pracuj na tom, abys to změnil.“
Nejnovější zprávy
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Historická detektivka z doby, kdy byl hrad Zlenice novostavbou. Radovan Šimáček jako průkopník žánru časově předběhl i Agathu Christie!
Vladimír Kroc, moderátor


Zločin na Zlenicích hradě
Šlechtici, kteří se sešli na Zlenicích, aby urovnali spory vzniklé za vlády Jana Lucemburského, se nepohodnou. Poté, co je jejich hostitel, pan Oldřich ze Zlenic, rafinovaně zavražděn, tudíž padá podezření na každého z nich. Neunikne mu ani syn zlenického pána Jan, jemuž nezbývá než doufat, že jeho přítel Petr Ptáček celou záhadu rozluští...