Tradiční regionální speciality Zlínského kraje

Valašská kyselica

29. červenec 2022

Valašská kyselica prošla v čase mnohými proměnami. Podle tradičního receptu vaří krajovou specialitu ve Valašském muzeu v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm.

Kysané zelí, brambory a uzené maso. To je základ tradiční valašské kyselice. I tato krajová specialita se ale v čase mění. Zatímco dříve ji vařily valašské hospodyňky řídkou, dnes je plná husté smetany.

Ve Valašském muzeu v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm přihlížela vaření reportérka Českého rozhlasu Zlín Gabriela Hykl.

Spustit audio

Související

Nejnovější zprávy

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.