Tradiční regionální speciality Zlínského kraje

Valašské polévky

Na Valašsku si hospodyňky předávají z generace na generaci recepty, mezi nimi i na tradiční polévky. Které to jsou?

Husté bílé ze smetany i zelené plné bylinek. Takové polévky vařily ženy na Valašsku. V Beskydech totiž nebyl jednoduchý život, v chudém kraji se muselo šetřit, zároveň mít ale sílu na práci.

Recepty se uchovávají ve Valašském muzeu v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm. „Tetička“ Vanda Vrlová v reportáži přímo v dobové chalupě popisuje, z čeho se polévky na Valašsku nejčastěji vařily. Přidává i základní recept na takzvané roztrhané rukávce.

Spustit audio

Související

Nejnovější zprávy

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Mimozemští roboti, červí díry, kosmické elektrárny... je lepší být ve střehu.

Tomáš Vacek, vedoucí Programu celoplošné stanice

Tomáš Vacek

Komplet 3CD Vladana a Prasopes

Koupit

Co se stane, když se desetiletá holka rozhodne být intergalaktickou strážkyní? Sci-fi seriál o útěku z domova, vzpouře strojů a přátelství s jedním zvláštním kouzelným zvířetem.