Tradiční regionální speciality Zlínského kraje
Valašské polévky
Na Valašsku si hospodyňky předávají z generace na generaci recepty, mezi nimi i na tradiční polévky. Které to jsou?
Husté bílé ze smetany i zelené plné bylinek. Takové polévky vařily ženy na Valašsku. V Beskydech totiž nebyl jednoduchý život, v chudém kraji se muselo šetřit, zároveň mít ale sílu na práci.
Recepty se uchovávají ve Valašském muzeu v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm. „Tetička“ Vanda Vrlová v reportáži přímo v dobové chalupě popisuje, z čeho se polévky na Valašsku nejčastěji vařily. Přidává i základní recept na takzvané roztrhané rukávce.
Související
-
Tak se mlsalo u Baťů. Představuje to nová kuchařka podle originálních receptů Marie Baťové
Nadace Tomáše Bati ve středu představila novou kuchařku podle původních receptů Marie Baťové s názvem 99 sladkých teček Marie Baťové. Český rozhlas Zlín byl u toho.
-
Tibor Novotný z Jarošova odkryl tajemství své prababičky a vyhrál kulinářskou soutěž
V soutěži Českého rozhlasu Pochoutkový vyhrál za rok 2021 recept pana Tibora Novotného. Nadívaná kachna s karamelizovaným zelím je tajným receptem jeho prababičky.
-
Karamelový krém podle cukráře Josefa Maršálka
Jeden z citátů říká: „Když je život sladký, poděkuj a oslav to. A když je život hořký, poděkuj a pracuj na tom, abys to změnil.“
Nejnovější zprávy
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.