Tradice z valašských chalup se vrátila. Podívejte se, jak v Neubuzi zase ženy draly peří

20. leden 2018

Hromadu peří dnes zpracovaly ženy v Neubuzi na Zlínsku. Konal se zde první ročník akce nazvané Drhnutí peří, která se chce vrátit k tradici, kdy ženy v minulosti běžně společně draly peří.

"Já jsem to sám zažil, pamatuju si, jak se tetky scházely ve valašských chalupách. Dralo se peří pro nevěsty, v každé chalupě byly husy a kačeny. To byla výbava pro nevěsty, přišly do nové chalupy a musely mít něco na přikrytí s tím mužem," uvedl valašský gajdoš Petr Sovják, který akci pořádal s rodinou a přáteli.

Sovják jako kluk dral peří, ale jinak šlo vždy o ženskou práci.

U stolu se šátkem na hlavě a v zástěře dnes seděla i Sovjákova matka Stanislava, která drala peří už jako malé děvče. "Jednu dobu, když jsme byly malé, tak toho bylo hodně. Teď už lidé moc nechovají zvířata, teď se proto dere jen občas, kdy si chtějí známí udělat posezení u peří," řekla Sovjáková, která si sama ušila vlastní peřiny. "Pod jinýma než z peří jsem nikdy nespala," uvedla.

Draní peří v Neubuzi

Očištěné peří z hus a kačen se dávalo do polštářů a peřin. Ty pak většinou byly základem výbavy každé nevěsty. Draní peří nebylo jen prací jako takovou, ale i formou vesnického společenského života.

Ženy si při práci zpívaly, vyprávěly různé historky, pohádky nebo místní pověsti. Vzhledem k tomu, že při této činnosti nikdy nechyběly ani děti, mnohé ze zajímavých příběhů a vzpomínek se tak předávaly z generace na generaci.

V Neubuzi se dávalo do polštáře tři kila husího peří, výbavu pro nevěsty tvořilo šest polštářů a dvě peřiny. Peří se schovávalo na půdách a v komorách po celé léto, drát se začalo na podzim.

Draní peří v Neubuzi
autor: Libor Netopil | zdroj: ČTK

Související