Toužíte se setkat se svým filmovým hrdinou? Navštivte Muzeum filmových legend v Kroměříži

28. prosinec 2023

Velmi nezvyklé muzeum soustřeďující rozsáhlou sbírku roztodivných postav a stvoření vzniklo v Kotojedech u Kroměříže ve Zlínském kraji. Řeč je o Muzeu filmových legend. A kdo stojí za místem jako stvořeným pro filmové fanoušky? Samozřejmě že jeden z nich. Milovník filmu a nadšený sběratel Johny Wolf.

„Miluje filmy celý svůj život. Mezi jeho nejoblíbenější patří Predátor, Vetřelec, Terminátor či Avatar. Všechno vlastně začalo v době, kdy mu jeho kamarád ukázal, že se tyto detailní kousky, tedy modely filmových postav, dají sehnat a může je sbírat. Okamžitě se do toho pustil a dnes patří k největším sběratelům na světě,“ říká průvodkyně muzeem Nikola Malčíková.

Sbírka filmových postav ve zlínském muzeu má téměř 500 exponátů. Projekt Muzea filmových legend se v současné době nachází na pěti místech České republiky. Celkový počet vystavených exponátů je okolo 2 300 kousků.

Podle Nikoly Malčíkové se ale nejedná o figuríny. Jde o sběratelské sochy, akční figurky a repliky zbraní. Najdete tu kousky z nejrůznějších filmových studií, například z filmů Avatar, Predátor, Vetřelec, ze studia DC i pohádkové postavičky od Disney. Velké oblibě se těší postavy ze světa Harryho Pottera. Ale v muzeu si přijdou na své i ti, které baví hollywoodská klasika či populární hororové filmy z 80. a 90. let.

Wonder Woman

Modely jsou vyrobené ze speciálního materiálu, některé sochy jsou přitom skutečně hyperrealistické. Například busta hlavní hrdinky z filmu Wonder Woman. „Jedná se o bustu v životní velikosti. Vlasy, obočí i řasy má nastřelené a opravdu vypadá, jako kdyby byla živá,“ upozorňuje průvodkyně.

Muzeum filmových legend rády navštěvují i děti. Občas se některých realisticky vyhlížejících soch i leknou. „Naštěstí vidí, že se nehýbou. Chodí mezi nimi jenom naše víkendové živé postavy. Vždy dopředu ohlásíme, koho na které pobočce můžete potkat. Mezi vámi tak může procházet živý myšák Mickey, medvídek Pú nebo všemi oblíbený Spiderman. Ale pozor, někdy chodí i démonický klaun Pennywise.“ Jak Nikola Malčíková dodává, cestu si do Muzea filmových legend najdou nejen děti, ale i dospělí a často i dříve narození.

Děti si mohou vyzkoušet opravdový světelný meč
Spustit audio