Torzo už není, dominuje květnatá louka. Zlínské Jižní Svahy mají nový odpočinkový prostor

Zlínský magistrát oficiálně zpřístupnil veřejnosti prostor po zbouraném objektu, takzvaném torzu, který stál na sídlišti Jižní Svahy od konce 80. let minulého století.

Lidem je k dispozici 2,5 hektaru plochy. Jeden hektar tvoří travnatá pláň, na zbytku byla ponechána původní roztroušená zeleň, sdělil v tiskové zprávě magistrát.

Na 2000 metrech čtverečních vznikla květnatá louka. "Aby se luční porost dobře vyvíjel, musí mít speciální režim sečení. Louka se bude sekat dvakrát ročně. Návštěvníci se o tom dozvědí na popisné ceduli," uvedla zahradní architektka Zuzana Hegmonová z magistrátního odboru městské zeleně.

Jezírko s rybami a žábami a místo k posezení. Zlín chce zpříjemnit sídliště Jižní Svahy

Plány na vytvořené odpočinkové místo s jezírkem na Jižních Svazích ve Zlíně

Zlínská radnice chce v Centrálním parku na největším sídlišti Jižní Svahy vytvořit odpočinkové místo s jezírkem.

Část z rozsáhlé plochy zeleně zabírá také nové discgolfové hřiště.

O tom, jak bude prostor využitý v budoucnu, rozhodne podle radnice až nové vedení města.

K dispozici bude mít i výsledky ankety, kterou radnice již dříve mezi veřejností udělala. Z celkového počtu 572 účastníků se téměř polovina vyslovila pro sportoviště a prostor pro volný čas.

Betonový objekt vznikl uprostřed sídliště v roce 1988. Měl sloužit jako obchodní dům, ale nikdy nebyl dostavěn a postupně chátral. Město se jej opakovaně snažilo odkoupit, podařilo se to v roce 2014, budovu a přilehlé pozemky získalo za 53 milionů korun. Likvidace torza začala v roce 2016.

Prostor po bývalém obchodním domu na Jižních svazích
Spustit audio

Související