Tisíce domácností bez elektřiny, zatopené domy i silnice. Jaké jsou následky bouřek 30. června ve Zlínském kraji?

1. červenec 2024 14:57

Silné bouřky s přívalovým deštěm potrápily v neděli 30. června řadu obcí a měst ve Zlínském kraji. Hasiči zasahovali od nedělního večera do pondělního rána u více než 300 událostí.

Po silných bouřkách v neděli 30. června likvidovali hasiči ve Zlínském kraji zejména popadané stromy a čerpali vodu ze zaplavených objektů. Na několika místech voda natekla do domů a ulic obcí a měst. Například v Sazovicích na Zlínsku budou škody stoupat do desítek milionů korun. Protipovoďnový suchý poldr tam od větších škod sice uchránil domy v lokalitě Padělky, ale podle nezávislé starostky Michaely Vajdíkové voda s bahnem škodila v jiné části obce.

V Rackové na Zlínsku bylo zasaženo podle nezávislého starosty Jaroslava Kani až 40 rodinných domů v obci, voda zaplavila i zahrady. Ve Fryštáku bahno z okolních polí zaplavilo cesty i sklepy a v několika případech i přízemí domů především v místní části Dolní Ves. A bouřky s přívalovým děštěm škodily i na Vsetínsku.

Poslechněte si souhrn následků těchto bouřek ve Zlínském kraji. Připravila ho redaktorka Českého rozhlasu Zlín Blanka Kovandová.

Spustit audio

Související