Tipy na víkend ve Zlínském kraji: Světlo Valmez, Kávafest nebo Umění a řemeslo v Kovozoo

Máme pro vás tipy nejen na víkend ve Zlínském kraji.

Setkání kytaristů

19. září (dále 26. září, 3. a 10. října), Zlín

V Zelenáčově šopě ve Zlíně se bude konat už 34. Setkání kytaristů. Jsou připraveny 4 po sobě následující festivalové čtvrtky, kdy host večera uspořádá workshop, besedu nebo seminář a pak zahraje svůj koncertní set. Program večera doplní zlínská kapela nebo interpret jako support hosta. Ve čtvrtek 19. září začne program workshopem Tomáše Frolíka, koncertem zlínské kapely TOKYO a kapely Krajina Ró.

Festival Týden Baťa

do 20. září, Zlín

VIII. ročník festivalu „Týden Baťa" se uskuteční 16. – 20. září 2024 v prostorách vily T. Bati a přilehlé zahrady. Podtitul letošního ročníku zní “Život je pohyb”. Každý den se můžete těšit na zajímavé přednášky, skvělý doprovodný program a chybět nebude ani tradiční závěrečná afterparty v zahradě u Baťovy vily. Připraveny budou také komentované prohlídky vily. Vstupné je dobrovolné, místo na přednášce, diskusi nebo prohlídce vily je nutné si rezervovat (ZDE).  

Barvy a chutě podzimu

19. až 22. září, Holešov

Na zámku Holešov se koná výstava podzimních plodů zahrádkářů z Holešova a Dobroti. Připraveny jsou i dílničky pro děti, burza receptů, degustace marmelád a dalších výrobků, soutěž o nejlepší jablečný koláč a workshopy s tématem květinových vazeb. Podrobnosti ZDE.

Světlo Valmez

20. září, Valašské Meziříčí

6. roční Festivalu světel s virtuální realitou se ve Valašském Meziříčí bude konat po celý den v celém městě. Připraveno je více než 30 světelných instalací, videomapingů i živých vystoupení tanečníků, umělců a hudebníků. Podrobný program najdete ZDE.

Lampionový průvod Zlínem

20. září, Zlín

Účastníci tradičního lampionového průvodu se sejdou v pátek 20. září 2024 v 19.30 hodin pod Památníkem Tomáše Bati a přes náměstí Práce, přes areál Svit kolem autobudového nádraží půjdou do sadu Svobody ke zlínskému zámku. Tam je připravena ohňová show. V případě nepříznivého počasí se akce ruší.

Evropský týden udržitelného rozvoje

20. až 26. září, Zlín

Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně se zapojuje do akce Evropský týden udržitelného rozvoje pestrým programem. Studentům, zaměstnancům i široké veřejnosti nabídne workshopy, diskuse s odborníky, zdravé vaření a další akce zaměřené na propagaci udržitelného životního stylu. Podrobnou nabídku i program najdete ZDE.

230 let Sklárny Květná 1791

21. září, Strání

Od 8 do 14 hodin se bude konat oslava 230 let existence Sklárny Květná 1794. Proběhne den otevřených dveří, na kterém návštěvníci uvidí nové výrobky, ukázku ruční výroby skla a vůbec poprvé se veřejnosti otevře vila Emanuela Zahna z roku 1850, někdejšího majitele skláren. Na exkurzích po vírobě bude možné si vyfouknout vlastní produkt nebo vyzkoušet si malování na sklo. Připraveno bude i občerstvení, hudební doprovod a aktivity pro děti. 

Kávafest

21. září, Zlín

8. ročník Kávafestu ve Zlíně se letos přesouvá do prostor 14|15 BAŤOVA INSTITUTU v areálu Baťových závodů a slibuje od 10 do 17 program plný ochutnávek, soutěží a vzdělávacích aktivit. Podrobnější informace najdete ZDE.

Umění a řemeslo v Kovozoo

21. září, Staré Město

Od 9 do 17 hodin budou mít návštěvníci Kovozoo ve Starém Městě možnost vyzkoušet si různé řemeslné a výtvarné techniky. Připraveny jsou ukázka tradičních řemesel kovářství, truhlářství a tvorby keramiky, ukázka 3D tisku a další doprovodný program (hrátky se zvířátky, megabublifukování, skákací hrad, malování na obličej). 

Slovácký festival chutí a vůní

21. září, Uherské Hradiště

10. ročník Slováckého festivalu chutí a vůní se bude konat od 10 do 16 hodin v areálu skanzenu Rochus v Uherském Hradišti. Tradiční sladkou kuchyni v podobě bálěšů, patentů a vdolečků doplní slané pochoutky jako uzeniny, luštěniny, zelí a polévky, a samozřejmě tekuté poklady – víno od místních vinařů, pivo z lokálních pivovarů a tradiční pálenky. Pro děti i dospělé jsou připraveny soutěže, ukázky vaření a pečení podle tradičních receptů a folklor.

Food Truck Festival

21. až 22. září, Zlín

Na náměstí Míru ve Zlíně je na víkendové dny připraven festival výborného jídla s doprovodným programem. Přes 20 barevných food trucků přijede do Zlína a přivezou to nejlepší z české i zahraniční kuchyně. Po oba dny na vás čeká také hudební a další zábavný program: skákací hrady, kolotoč, malování na obličej, tetovačky, balonky a soutěže pro celou rodinu.

Help Cup

21. až 22. září, Kroměříž

Unikátní přehlídka desítek tuningových aut na Výstavišti Kroměříž. Doprovodné akce v podobě například bubenického vystoupení, ukázky dopadení pachatele nebo vystoupení parkuristy. Po celý víkend je možnost vyzkoušet airsoftové zbraně na střelnici. Po oba dny budou přítomni maskoti Mickey a Minnie.

Procházka (ilustrační foto)

Tipy na výlet

Tipy na procházky a výlety ve Zlínském kraji najdete na rozhl.as/TipyNaVyletZL.

Živá hudba v Luhačovicích

téměř každý večer od 19 hodin, Kulturní a kongresové centrum Elektra v Luhačovicích (Restaurace a diskotéka)

Možnost zatančit si a pobavit se nejen pro lázeňské hosty. 

Někdo to rád sušené

do 22. září, Kroměříž

V Muzeu Kroměřížska je připravena výstava, která se věnuje sušení ovoce. Představí unikátní historické exponáty, zajímavé informace, které budou doplněny hravými interaktivitami, například modelem zmenšené tradiční sušárny ovoce. Je výsledkem dlouhodobého výzkumu historických sušáren ovoce autorů z Muzea regionu Valašsko. 

Na stopě zločinu

do 29. září, zámek Holešov

Interaktivní výstava umožní dětem i hravým dospělým vcítit se do role detektiva a vyzkoušet si techniky a přístroje odhalující pachatelovy kroky - využít napříkla obtisk lidského těla, rozpoznávání obličejů, průnik obličejů - identikit, rozpoznávání pachových stop a další. 

Každoroční výstava fuchsií

do 29. září, zámek Buchlovice

Zámek v Buchlovicích na Uherskohradišťsku opět po roce nabízí největší výstavu fuchsií v České republice. Návštěvníci si můžou v zámecké zahradě prohlédnout i zakoupit stovky odrůd této okrasné rostliny. Výstavu, která bude k vidění až do konce září, tam pořádají už od roku 1982. Výstava je otevřená mimo pondělí od 9:00 do 17:00.

Klub Underground

do 29. září, Zlín

Ve zlínském muzeu (konkrétně v 1. podlaží budovy 14 Baťova Institutu) je od 16. května k vidění výstava Klub Underground. Nabízí pohled na alternativní hudební a kulturní scénu regionu od 60. let 20. století až do současnosti. Výstava je zaměřena převážně na rockovou scénu s alternativními žánry, která je prezentována hlavně formou fotografií, projekcí, záznamů z koncertů, rozhovorů a medailonků osobností a kapel.

Wrbnové - Konec starých časů

do 3. listopadu, Holešov

Od 10. května je k vidění výstava na holešovském zámku, která je věnována Wrbnům, poslednímu hraběcímu rodu na místním zámku. Přiblíží život aristokratů, kteří holešovské panství vlastnili až do doby znárodnění. Speciální program proběhne v rámci Muzejní noci, kde jsou připraveny ojedinělé prohlídky této výstavy v 17, 18:30 a 20 hodin. Rezervaci míst na telefonu 571 160 890.

Legendy Soláně v malbě, kresbě, portrétu

Čtěte také

do 17. listopadu, Velké Karlovice

v Karlovském muzeu ve Velkých Karlovicích je k vidění výstava malířů Hofmana, Podešvy, Schneiderky a Kobzáně. Připravila ji dcera  dcera krajináře a portrétisty Karla Hofmana, výtvarnice a galeristka Marcela Vajceová Hofmanová.  

Inspirace modrotiskem

do 2. března 2025, Vsetín

V muzeu na zámku Vsetín je od 10. září otevřena výstava věnovaná modrotisku. Návštěvníci se dozví nejen o samotné technice této starodávné tiskařské textilní techniky, ale i o jejím vlivu na výtvarné umění v našem regionu. Součástí bude i několik doprovodných programů.

Spustit audio

Související