Tipy na víkend ve Zlínském kraji: Jízda králů v Kunovicích, zahrádkářská prodejní výstava nebo rockový Dragon Fest

4. srpen 2022

Máme pro vás tipy na fajn výlety a akce ve Zlínském kraji nejen na víkendové dny.

Jízda králů Kunovice

Čtěte také

5. až 7. srpna, Kunovice

Jízda králů je výjimečný lidový zvyk, zapsaný do seznamu UNESCO. V kunovicích se koná každé dva roky a je jedinečná mimo jiné Formanskou jízdou, ve které je možni vidět desítky koňských spřežení. Podrobný program najdete ZDE.

Pokud se vypravíte na Jízdu králů, zastavte se za námi na náměstí Svobody - Český rozhlas Zlín odtud živě vysílá mezi 14 a 15 hodinou. Těší se na vás Jožka Kubáník a celý vysílací tým.

A možná na slavnostech ochutnáte i vdoleček od paní Ludmily Hajdové, která je peče i pro samotného krále. K přípravám tisíců těchto vdolečků se můžete podívat prostřednictvím reportáže:

Zahrada Věžky

5. až 7. srpna od 9 do 16 hodin, obec Věžky (okres Kroměříž)

Tradiční zahrádkářská prodejní výstava, která se koná pod širým nebem v přírodě. V parku Věžkách najdete nejen vystavovatele se širokým sortimentem pro zahradu, ale i Dětský svět se spoustou her a zábavy. Čekají na vás květinové vazby ve stylu dožínek, slaměná zvířátka v životní velikosti a naaranžované klasy obilí. Z úrody uvidíte ovoce, zeleninu, květiny a v sýpce si prohlédnete kroje. Součástí je výstava řezaných květin, tentokrát lilií a mečíků. Nově bude k prohlédnutí i prodeji výstava drobného zvířectva.

Jánošíkov dukát 

5. až 7. srpna, Dřevěné městečko v Rožnově pod Radhoštěm

23. ročník Mezinárodního festivalu Jánošíkov dukát, na kterém se během 3 festivalových dnů představí na 17. folklorních souborů, chybět nebudou krajanské soubory a lidové hudby z Maďarska, Rumunska a Srbska. 
Návštěvníci se mohou těšit na řadu zábavných a soutěžních pořadů. Je to 20. mezinárodní „Mistrovství Valašského království ve stloukání másla“, spojené se soutěží jmenovců slavného zbojníka – Jánošíků z Čech, Moravy, Slovenska i ze světa, dále „Malá škola hry na pastýřské hudební nástroje“ – na fujaru a píšťalky bude vyučovat známý výrobce, muzikant a pedagog Drahoš Daloš z Lehoty pri Nitre, anebo „Malá škola abovských tanců“ pod vedením tanečních pedagogů Martina a Kataríny Topoľovských z Košic. Na jarmarku lidových řemesel mohou zájemci nejen pozorovat mistry lidového řemesla přímo při práci, ale třeba si i některou z činností sami vyzkoušet. Podrobný program najdete ZDE.

Letní kino a Zádveřická rocková noc

5. a 6. srpna 2022, Zádveřice

V areálu fotbalového hřiště v Zádveřicích vystoupí v sobotu 6. 8. od 15:30 Fleret, Laura a její tygři, Karel Kahovec, Jiří Schellinger revival, Cestující hudba a Kosovci. Stanování, parkování a občerstvení je zajištěno.
V předvečer této akce, tedy v pátek 5. 8, se bude na fotbalovém hřišti od 20:20 promítat film z prostředí Valašska Děda. Prosítá se za každého počasí, vstupné je zdarma.

Den múz na hradě Cimburk

Čtěte také

6. srpna, hrad Cimburk

Tradiční tvůrčí setkání umělců a řemeslníků: výstava uměleckých děl a historických kostýmů, ukázky řemesel v dílnách, umělecký stánek a výtvarný koutek pro malé i velké Jany Ševčík, batikovací dílna Slonkiki a mnohé další. Zahrají kapely Helemese a Reggay. Začátek akce je ve 14 hod.

Koncert Anety Langerové

7. srpna od 20:30, Amfiteátr Valašské Meziříčí

Aneta Langerová v rámci koncertního turné s názvem Dvě slunce aneb Jak krásné je být milován zavítá 7. srpna do Valašského Meziříčí. Vystupuje společně s kapelou a smyčcovým triem.

Dragon Fest Open Air

6. srpna, Žopy u Holešova

Rockový festival, na kterém vystoupí kapely zakázanÝovoce, Dark Gamballe, Bastard, Seven, Divá Bára, Dilated a Minami.

Legiovlak

Čtěte také

do 7. srpna, vlakové nádraží v Brumově

I letos křižuje Českou republiku takzvaný Legiovlak. Pojízdné muzeum je věrnou replikou legionářského vlaku z období 1918 až 1920, kdy na Transsibiřské magistrále v Rusku probíhaly válečné operace československých legií. Vstup do Legiovlaku je zdarma, otevírací doba je ve všední dny 8 až 18 hodin, o víkendech od 9 do 19 hodin.
Ve Zlínském kraji bude k vidění ještě v listopadu ve Zlíně.

Letní dobrodružství v muzeu

do 31. srpna, Zámek Kinských ve Valašském Meziříčí, Zámek Lešná u Valašského Meziříčí, Hvězdárna Vsetín nebo Zámek Vsetín

letni_dobrodrustvi-v-muzeu-2022_web_big.jpg

Pískoles 2022

do podzimu 2022, Pustevny

Pustevny v Beskydech znovu zdobí sochy zvířat z písku. Čtyři sochaři tu vytvořili devět velkých soch ohrožených druhů zvířat. Pro děti je připraveno pískohřiště s hracími prvky nebo naučná stezka.
Výstava bude na Pustevnách přístupná až do podzimu denně do 18 hodin. Vstupné je dobrovolné, výtěžek poputuje na beskydskou přírodu.

Zachraň jídlo!

do 13. listopadu, Kroměříž (Muzeum Kroměřížska)

Interaktivní výstavní projekt Zachraň jídlo! ukazuje, jak využít potraviny, které mají zdánlivě to nejlepší za sebou. Návštěvníci se dozví, co potraviny zažívají, než se dostanou na stůl, jak často neekologicky cestují. Zjistí také více o potravinovém odpadu a možnostech darování jídla nebo o tématu recyklace potravin. Akce je vhodná i pro rodiny s dětmi Návštěvníci mohou do výstavy zasahovat, doplňovat ji a obohacovat její poselství o vlastní zkušenosti.

Otevřené brány

Čtěte také

Otevřené brány jsou společným projektem Zlínského kraje, měst, obcí a farností. Smyslem projektu je zpřístupnění bohatého fondu památek církevní povahy, zejména umělecky a historicky cenných kostelů a jejich mobiliářů ve Zlínském kraji a také poukázat i na další zajímavá místa v okolí. Do akce se letos zapojilo 26 regionálních křesťanských staveb. 
Seznam míst a dobu, kdy je můžete navštívit, najdete ZDE.

Další tipy na procházky a výlety ve Zlínském kraji najdete ZDE

Nabízíme je i ve vysílání Českého rozhlasu Zlín každý všední den ve 14:30.
Vysíláme na frekvencích
UHERSKÉ HRADIŠTĚ 99,1 (JALUBÍ)
UHERSKÝ BROD 107,3 (ČERNÁ HORA)
VSETÍN 89,5 (BEČEVNÁ)
ZLÍN 97,5 (TLUSTÁ HORA)
nebo na internetu na zlin.rozhlas.cz.

Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.