Tipy na víkend ve Zlínském kraji: Jablečná slavnost, Noc vědců nebo výlet za pohádkovým orlojem

29. září 2022

Máme pro vás tipy na fajn výlety a akce ve Zlínském kraji nejen na víkendové dny.

Noc vědců

30. září od 16 hodin, Zlín 

Poslední zářijový pátek ude opět patřit vědě. Univerzita Tomáše Bati otevře své dveře návštěvníkům Noci vědců, kteří letos mohou zavítat do prostor Laboratorního centra Fakulty technologické, Centra polymerních systémů a 14|15 Baťova institutu. Letošní ročník Noci vědců se nese na vlně tématu “všemi smysly”. Jako každý rokem nabídne nejen přednášky a tematické workshopy, ale spoustu interaktivních pokusů a experimentů. Podrobnosti najdete ZDE.

Den Zlínského kraje

1. října od 9 do 22 hodin, Zlín

Stánky s lokálními potravinami a výrobky, atrakce pro děti, závody horských kol, běh na počest Emila Zátopka, pódium, na kterém se během dne vystřídají kapely Desmod, Inekafe, Street 69, Mňága a Žďorp či Sebastian. To všechno nabídne letošní 13. ročník akce Den Zlínského kraje, který se uskuteční už v sobotu 1. října. Moderuje herec a moderátor Českého rozhlasu Zlín Pavel Vacek. Podrobný program najdete ZDE.

Chřibská třiatřicítka

1. října, v 7 až 9 hodin start na náměstí v Buchlovicích

Klub českých turistů Uherské Hradiště zve na 50. ročník tradičního turistického pochodu Chřibské třiatřicítky. Startuje se v sobotu od 7 do 9 hodin na náměstí v Buchlovicích. Připravené jsou pěší trasy 9, 20, 33 km a cyklotrasa 45 km.

Den uniformovaných sborů

1. října od 10 do 17 hodin, kroměřížské letiště

Hned několik lahůdek v podobě historické i současné techniky a také atraktivní ukázky zásahů a dobových táborů armády nabídne letošní osmý ročník Dne uniformovaných sborů. Uskuteční se v sobotu 1. října od 10 do 17 hodin na kroměřížském letišti. K vidění budou například letadla z období druhé světové války, ale i moderní technika armády, policie, celníků či hasičů.

Festival Den Architektury

1. až 3. října, různá místa Zlínského kraje

Festival Den architektury je celorepublikovou akcí a nabízí bohatý program i ve Zlínském kraji. Veřejnosti otevře historické skvosty, moderní budovy i mimořádné stavby stojící v pozadí pozornosti a láká na objevné výpravy po známých i neznámých místech.
Ve Zlíně zve například na procházku po architektuře 90. let nebo po první zlínské dělnické čtvrti Letná. V Uherském hradišti provede po stopách architekta Bohuslava Fuchse a pozve i do nové budovy na okraji obce Brumov-Bylnice od ateliéru Mjölk nebo do rozestavěné nové přístavby knihovny v Rožnově pod Radhoštěm od ateliéru Čtyřstěn. Další program se uskuteční v Kroměříži nebo Valašském Meziříčí. Více informací ZDE.

Jablečná slavnost

2. října od 11 do 17 hodin, Hostětín

Jablka na každém kroku a ve všech podobách - čerstvě vylisovaný mošt v moštárně, v sadu sušená jablíčka z tradiční sušírny ovoce, pečená jablka v jablečných moučnících i čerstvě utržená jablka ze stromu v přírodní zahradě Centra Veronica. Tématiku doplňuje ovocnářská poradna, ochutnávka ovoce a prodej sazenic starých odrůd ovoce. Hostětínská akce nabízí také inspiraci a informace pro úspory energie, vody a udržitelnou domácnost či dopravu. Součástí je bohatý a netradiční dětský program.

Sraz historických vozidel

2. října, Lešná u Valašského Meziříčí

V tamním anglickém parku u zámku Lešná proběhne sraz klubu veteránů. Podle Jiřího Koňaříka z Muzea regionu Valašsko tam lidé uvidí unikátní exempláře. Přibližuje také časy, kdy budou historická vozidla k vidění:

Nový pohádkový orloj v Zašové na Vsetínsku

kdykoli, nejlépe o víkendech, zašovská oblast Kotěhůlky

České korunovační klenoty… na dosah

Do 27. listopadu, Zámek Holešov

Zámek v Holešově nově vystavuje mistrovské kopie českých korunovačních klenotů, spolu s nimi přibližuje také osudy 22 korunovaných panovníků. Autorem replik korunovačních klenotů je zlatník a šperkař Jiří Urban. V rámci výstavy je také k vidění Řádu zlatého rouna, kopie slavnostních šatů Marie Terezie a korunovačního pláště Ferdinanda II., oficiální replika Pražského Jezulátka, příklady husitských zbraní, faksimile středověkých listin a další.

Zachraň jídlo!

do 13. listopadu, Kroměříž (Muzeum Kroměřížska)

Interaktivní výstavní projekt Zachraň jídlo! ukazuje, jak využít potraviny, které mají zdánlivě to nejlepší za sebou. Návštěvníci se dozví, co potraviny zažívají, než se dostanou na stůl, jak často neekologicky cestují. Zjistí také více o potravinovém odpadu a možnostech darování jídla nebo o tématu recyklace potravin. Akce je vhodná i pro rodiny s dětmi Návštěvníci mohou do výstavy zasahovat, doplňovat ji a obohacovat její poselství o vlastní zkušenosti.

Další tipy na procházky a výlety ve Zlínském kraji najdete ZDE

Nabízíme je i ve vysílání Českého rozhlasu Zlín každý všední den ve 14:30.
Vysíláme na frekvencích
UHERSKÉ HRADIŠTĚ 99,1 (JALUBÍ)
UHERSKÝ BROD 107,3 (ČERNÁ HORA)
VSETÍN 89,5 (BEČEVNÁ)
ZLÍN 97,5 (TLUSTÁ HORA)
nebo na internetu na zlin.rozhlas.cz.

Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.