Téměř tři tisíce lidí podepsaly petici proti plánované spalovně ve Vsetíně. Město zvažuje referendum

5. červen 2019 12:38

Spalovnu odpadů ve Vsetíně, kterou připravuje firma Zásobování teplem Vsetín, někteří z obyvatel nechtějí. Na internetu proto vznikla nesouhlasná petice.

Projekt nové spalovny ve Vsetíně vzbuzuje u některých obyvatel obavy. Na internetu vznikla nesouhlasná petice a podle organizátorů ji podepsalo už více než tři tisíce lidí. Spalovnu chce v centru města postavit do dvou let soukromá společnost Zásobování teplem Vsetín. Podle opozice mají ale lidé o projektu málo informací. Také vedení radnice chce získat od investora více podkladů.

„Když jsme sbírali podpisy pod petici, tak zejména starší lidé neměli vůbec žádné informace. Takže si myslíme, že by se mělo ještě více informovat. Ať už prostřednictvím veřejných akcí, tak prostřednictvím letáků,“ říká opoziční zastupitel Michal Berg z Koalice pro otevřený Vsetín.

K plánované spalovně ve Vsetíně by se mohlo konat referendum. Lidem vadí hlavně její umístění

Situační model plánované spalovny

Spalovna má vzniknout v prostorách plynové kotelny za sběrným dvorem. Zařízení má primárně spalovat komunální odpad a také vyrábět teplo a elektrickou energii.

Vedení města nemá, podle starosty Jiřího Růžičky z KDU-ČSL, vyhraněný názor. Dopisem žádá investora o co nejdetailnější informace. „Odeslali jsme dopis investorovi, aby nám objasnil otázky, které kolem spalovny jsou. A čekáme také na to, jak dopadne takzvaná velká EIA. Na základě toho chceme potom zaujmout nějaký postoj ke spalovně,“ uvedl Růžička.

Radnice také případně zvažuje vyhlášení místního referenda. Obyvatelé Vsetína se obávají hlavně znečištění ovzduší. Investor to odmítá, slibuje bezpečnou likvidaci odpadu a také levnější teplo. Spalovnu za 150 milionů korun chce postavit v místní části Luh do dvou let.

autor: Gabriela Hykl
Spustit audio

Související