Téměř 150 aut v Kroměříži najde stání v novém parkovacím domě. Město už získalo stavební povolení

26. červen 2019 12:16

Se zahájením výstavby parkovacího domu, který bude stát zhruba 115 milionů korun, město počítá příští rok. V budově vznikne 145 parkovacích míst.

Stavba parkovacího domu v Kroměříži dostala zelenou. Od úterního večera je platné stavební povolení, proti kterému se nikdo neodvolal. Parkovací dům za sto patnáct milionů korun vyroste na Havlíčkově ulici. Nabídne sto padesát míst. Se zahájením stavby počítá starosta Jaroslav Němec z hnutí Nezávislí v příštím roce. Hotovo bude zřejmě v roce 2021.

„Na podzim dojde k samotnému výběrovému řízení. Chceme jej udělat dopředu, včas, tak aby se zhotovitel mohl na tak velkou akci také připravit a měl kapacity. Ten parkovací dům je dvoupodlažní. Dnes už veškerou dokumentaci máme, takže těšíme se, bude to velká akce,“ neskrýval nadšení nezávislý starosta Jaroslav Němec.

Myslím si, že je to velká pomoc pro město a snad dojde ke zlehčení parkování, hlavně v centru.
Jaroslav Němec, nezávislý starosta Kroměříže

Práce na výstavbě dvoupodlažního parkovacího domu s kapacitou zhruba 145 parkovacích míst potrvají zřejmě déle než rok. "Myslím si, že je to velká pomoc pro město a snad dojde ke zlehčení parkování, hlavně v centru," uvedl Němec.

Asi 55 milionů korun z plánovaného rozpočtu stavby tvoří takzvané nezpůsobilé výdaje. Je to například sanace palivových nádrží, které dříve využívala armáda. Pozemky pro parkovací dům získala radnice při koupi budovy někdejší okresní vojenské správy, kterou pořídila v roce 2017 za zhruba 15 milionů korun. Vedení Kroměříže plánuje objekt přestavět na několik desítek startovacích bytů pro mladé lidi a bytů pro seniory.

autor: pes
Spustit audio

Související