Telecí řízky zapékané s cibulí a Tvarohový koláč

V pořadu Apetýt každý všední den po 10. hodině máte možnost slyšet vybraný recept. Recepty jsou k poslechu v audio archivu pořadu a v textové podobě na těchto stránkách.


Telecí řízky zapékané s cibulí


Suroviny:
250 g telecího masa z kýty, sůl, mletý černý pepř, 4 cibule, zeleninový vývar, 70 g 20% eidamu, 2 lžičky bílého jogurtu, 1 lžička drcených rajčat, oregano, 1 lžíce oleje

Postup:
Očištěné a omyté maso nakrájíme na řízky, naklepeme, osolíme, okořeníme mletým černým pepřem a opečeme po obou stranách nasucho na teflonové pánvi. Ohnivzdornou mísu lehce vymažeme lžící rostlinného oleje, na dno rozprostřeme část cibule nakrájené na kolečka a na ni dáme opečené řízky, povrch masa poklademe zbylou, na kolečka nakrájenou cibulí, podlijeme trochou zeleninového vývaru pod pokličkou dusíme ve vyhřáté troubě doměkka. Pak poklici sundáme, šťávu vydusíme, posypeme nastrouhaným sýrem a chvíli zapečme. Jogurt smícháme s drcenými rajčaty a orgánem, po lžičkách dáme na maso ještě krátce necháme zapéct.
Podávejte s vařenými bramborami.

.


Tvarohový koláč


Suroviny:
1 kg nízkotučného tvarohu, 250 g tučného tvarohu, 3 vejce, 200 g moučkového cukru, 2 balíčky vanilkového cukru, 1 sáček vanilkového pudinkového prášku, 1 lžička prášku do pečiva, 50 g krupice, 1 sklenice meruňkového kompotu

Postup:
Do mísy dáme všechen tvaroh, celá vejce a důkladně promícháme (prošlehala jsem ručním elektrickým šlehačem). Pak vmícháme všechno ostatní kromě kompotu. Polovinu hmoty dáme do vymazané a hrubou moukou vysypané dortové formy, na ni rozložíme okapané meruňky a přikryjeme zbytkem tvarohu. Vložíme do trouby vyhřáté na 190°C a pečeme asi hodinu. Pokud povrch začne brzy hnědnout, přikryjeme alobalem.