Taštičky s houbami
Česko je houbařskou velmocí. Na jednu domácnost připadá podle zprávy ministerstva zemědělství v průměru 6 kilogramů nasbíraných hub ročně.
Nejvášnivější houbaře sdružuje Česká mykologická společnost, která ještě jako československá vznikla před 100 lety, na den 15. června 1921. A my si toto kulaté výročí připomínáme i dnešním receptem. V Apetýtu si upečeme lahodné taštičky s houbami.
Budete potřebovat:
- 1 polévkovou lžíci másla
- 1 polévkovou lžíci hladké mouky
- 250 ml mléka
- 140 g žampionů
- 1 polévkovou lžíci oleje
- 140 g šunku na kostičky
- 85 g tvrdého sýru (nahrubo nastrouhaného)
- 1 polévkovou lžíci nasekané hladkolisté petrželka
- pažitku
- 500 g listového těsto
- 1 vejce (prošlehané)
- sůl
Postup:
- Troubu rozehřejte na 200 °C a plech vyložte pečicím papírem.
- V rendlíku nechte rozpustit máslo, přisypte mouku a umíchejte světlou jíšku.
- Pak do rendlíku přilévejte a zašlehávejte mléko, osolte, vařte 10 minut do zhoustnutí, odstavte a nechte zchladnout.
- Žampiony nakrájejte na kousky a orestujte v pánvi na rozpáleném oleji dozlatova, vyjměte a odložte stranou do misky.
- Přidejte k nim šunku, sýr, zchladlý bešamel a bylinky a promíchejte.
- Listové těsto vyválejte na tenký plát a vykrájejte z něj kolečka o průměru asi 8–10 cm.
- Rozdělte na ně náplň, okraje těsta potřete prošlehaným vejcem, přehněte a stiskněte.
- Kapsičky rozložte na plech, potřete zbývajícím vejcem, posypte solí a pečte asi 20 minut dozlatova.
Související
-
Hovězí na houbách
Při příležitosti 100 let České mykologické společnosti vám celý tento týden v Apetýtu nabídneme recepty s houbami.
-
Salát z bulguru s rajčaty
S rostoucími venkovními teplotami se vám možná bude hodit recept na něco lehce stravitelného. Přesně takový je dnešní bezmasý tip na salát z bulguru.
-
Pikantní masové placičky
Pondělní Apetýt nabízí recept, který potěší milovníky pikantních chutí. Zároveň dodrží to, že bude recept odlehčeným a zdravým bodem vašeho jídelníčku.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka


Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka