Hovězí na houbách

Při příležitosti 100 let České mykologické společnosti vám celý tento týden v Apetýtu nabídneme recepty s houbami. Tím prvním bude luxusní hlavní chod, který voní po čerstvých bylinkách.

Budete potřebovat:

  • 800 g hovězího zadního
  • 2 lžíce rostlinného oleje
  • 2 velké cibule 
  • 3 stroužky česneku
  • 3 velké hrsti lesních hub
  • 100 ml suchého bílého vína
  • 1 lžíci lístků čerstvého tymiánu
  • 4 lístky čerstvé šalvěje
  • 400 ml vývaru
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • hladkou mouku na obalení
  • sůl a pepř 

Postup:

  1. Hovězí maso nakrájete asi na dvoucentimetrové plátky a ty potom nakrájejte na kostky cca 5x5 cm.
  2. Z obou stran je osolte a opepřete a poté obalte v hladké mouce.
  3. V kastrolu rozehřejte rostlinný olej a maso na něm opečte z obou stran dozlatova.
  4. Bude potřeba restovat postupně, aby se maso opékalo v jedné vrstvě a plátky se nepřekrývaly.
  5. Jakmile se maso zatáhne a lehce opeče, vyndejte ho z kastrolu na talíř.
  6. Na výpeku orestujte cibule nakrájené nahrubo dozlatova.
  7. Pak přidejte nasekaný česnek a na plátky nakrájené houby (nejlepší je směs hřibovitých hub, ale pokud je nemáte, zkuste hnědé žampiony).
  8. Jakmile se houby trochu opečou a ztratí lehce svůj objem, zalijte je bílým vínem a přihoďte nasekané bylinky.
  9. Dochuťte solí a pepřem.
  10. Jakmile se víno téměř odvaří, podlijte vývarem nebo vodou a do hrnce vraťte maso i se šťávou, kterou na talíři pustilo.
  11. Přikryjte poklicí a na mírném ohni duste asi 2 hodiny, až bude maso úplně měkké.
  12. Občas promíchejte a v případě potřeby přilijte ještě trochu vývaru. 
  13. Nebo přendejte do elektrického tlakového hrnce a duste při vysokém tlaku 40 minut.
  14. Jakmile bude maso měkké, přimíchejte do omáčky šlehačku a podávejte s oblíbenou přílohou – hodí se rýže, knedlíky nebo nočky.

Související

  • Frittata s houbami a špenátem

    V Apetýtu vás alespoň pomyslně zavedeme do Itálie. Máme pro vás totiž recept na pravou italskou omeletu.

  • Zelný závitek s hovězím masem

    Dnešní recept Apetýtu bude pro milovníky masa, pracovat budeme s mletým hovězím.

  • Jehněčí kotlety

    Jehněčí maso je dobře stravitelné, nemá velký obsah tuku a naopak disponuje slušným množstvím prospěšných látek – například vitamín D, vitamíny skupiny B a další.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Když vás chytne klasika, nikdy vás už nepustí. I kdybyste se před ní plazili.

Petr Král, hudební dramaturg a moderátor Českého rozhlasu

Nebojte se klasiky!

Nebojte se klasiky!

Koupit

Bum, řach, prásk, křup, vrz, chrum, švuňk, cink. Už chápete? Bicí! Který nástroj vypadá jako obří hrnec ze školní jídelny potažený látkou? Ano, tympán! A který připomíná kuchyňské police? A který zní jako struhadlo? A který jako cinkání skleničkami? A který zní jako vítr?