Hovězí na houbách

Při příležitosti 100 let České mykologické společnosti vám celý tento týden v Apetýtu nabídneme recepty s houbami. Tím prvním bude luxusní hlavní chod, který voní po čerstvých bylinkách.

Budete potřebovat:

  • 800 g hovězího zadního
  • 2 lžíce rostlinného oleje
  • 2 velké cibule 
  • 3 stroužky česneku
  • 3 velké hrsti lesních hub
  • 100 ml suchého bílého vína
  • 1 lžíci lístků čerstvého tymiánu
  • 4 lístky čerstvé šalvěje
  • 400 ml vývaru
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • hladkou mouku na obalení
  • sůl a pepř 

Postup:

  1. Hovězí maso nakrájete asi na dvoucentimetrové plátky a ty potom nakrájejte na kostky cca 5x5 cm.
  2. Z obou stran je osolte a opepřete a poté obalte v hladké mouce.
  3. V kastrolu rozehřejte rostlinný olej a maso na něm opečte z obou stran dozlatova.
  4. Bude potřeba restovat postupně, aby se maso opékalo v jedné vrstvě a plátky se nepřekrývaly.
  5. Jakmile se maso zatáhne a lehce opeče, vyndejte ho z kastrolu na talíř.
  6. Na výpeku orestujte cibule nakrájené nahrubo dozlatova.
  7. Pak přidejte nasekaný česnek a na plátky nakrájené houby (nejlepší je směs hřibovitých hub, ale pokud je nemáte, zkuste hnědé žampiony).
  8. Jakmile se houby trochu opečou a ztratí lehce svůj objem, zalijte je bílým vínem a přihoďte nasekané bylinky.
  9. Dochuťte solí a pepřem.
  10. Jakmile se víno téměř odvaří, podlijte vývarem nebo vodou a do hrnce vraťte maso i se šťávou, kterou na talíři pustilo.
  11. Přikryjte poklicí a na mírném ohni duste asi 2 hodiny, až bude maso úplně měkké.
  12. Občas promíchejte a v případě potřeby přilijte ještě trochu vývaru. 
  13. Nebo přendejte do elektrického tlakového hrnce a duste při vysokém tlaku 40 minut.
  14. Jakmile bude maso měkké, přimíchejte do omáčky šlehačku a podávejte s oblíbenou přílohou – hodí se rýže, knedlíky nebo nočky.

Související

  • Frittata s houbami a špenátem

    V Apetýtu vás alespoň pomyslně zavedeme do Itálie. Máme pro vás totiž recept na pravou italskou omeletu.

  • Zelný závitek s hovězím masem

    Dnešní recept Apetýtu bude pro milovníky masa, pracovat budeme s mletým hovězím.

  • Jehněčí kotlety

    Jehněčí maso je dobře stravitelné, nemá velký obsah tuku a naopak disponuje slušným množstvím prospěšných látek – například vitamín D, vitamíny skupiny B a další.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Lidský faktor jsem znal jako knížku, ale teprve s rozhlasovým zpracováním jsem ho dokonale pochopil...

Robert Tamchyna, redaktor a moderátor Českého rozhlasu Dvojka

Lidský faktor

Lidský faktor

Koupit

Točili jsme zajímavý příběh. Osoby, které jsme hráli, se ocitaly ve vypjatých životních situacích, vzrušující práce pro herce a režiséra. Během dalšího měsíce jsme Jiří a já odehrané repliky svých rolí žili. Fantasmagorické situace posledního dílu příběhu se staly naší konkrétní každodenností. V srpnu Jiří Adamíra zemřel. Lidský faktor byla naše poslední společná práce.“ Hana Maciuchová