Zelný závitek s hovězím masem

Dnešní recept Apetýtu bude pro milovníky masa, pracovat budeme s mletým hovězím.

Recept obsahuje i zelný list a zelí stojí za malé zastavení. Staří Egypťané mu připisovali božskou moc, používali ho jako obětní dar. Ve starověkém Řecku věřili, že léčí a posiluje tělo i ducha. Moderní věda o výživě ví, že síla zelí vychází hlavně z jeho vysokého obsahu vitamínu C.

Potřebovat budete následující suroviny:

  • 500 g hovězího mletého masa
  • 1 kg bílého zelí
  • olej
  • slunečnicové semínko
  • 1 kg brambor
  • sůl

Postup:

  1. Zelné listy spaříme ve slané vodě nebo v páře a naplníme je ochuceným mletým masem se slunečnicovými semínky.
  2. Zabalíme je a pečeme v troubě na oleji.
  3. Mírně podléváme vodou nebo vývarem.
  4. Brambory ve slupce pečlivě omyjeme kartáčkem a uvaříme doměkka.
  5. Vychladlé nakrájíme na měsíčky, pokapeme olejem a pečeme v troubě dozlatova.
  6. Závitky podáváme přelité trochou šťávy vzniklé při pečení zelí.

Náš tip: Do mletého masa můžete přidat rýži, bulgur nebo obilné vločky. Zelný list se dá použít i kysaný.

I v tomto receptu můžete použít kvalitní produkty jihomoravských farmářů. Najdete je na webu ochutnejtemoravu.eu.

Související

  • Chilli con carne

    Za apetýtovým receptem se vydáme do Čejkovic, kde to voní po bylinkách. Venkovní areál má svoji Bylinkovou zahradu svaté Hildegardy i s vyhlídkou.

  • Zelné strapačky

    Bramborové halušky jsou snad nejznámějším jídlem ze Slovenska. Jejich verzí najdeme desítky, ať už s brynzou nebo na sladko s mákem a cukrem, zalité máslem.

  • Vepřové v pepřové

    Dnešní recept Apetýtu potěší milovníky masa. Připravíme si recept, který má originální název Vepřové v pepřové. Naznačuje, že budeme vařit jídlo pikantní.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.