Jehněčí kotlety

Jehněčí maso je dobře stravitelné, nemá velký obsah tuku a naopak disponuje slušným množstvím prospěšných látek – například vitamín D, vitamíny skupiny B nebo prvky jako železo, vápník, zinek a fosfor.

Apetýt bude servírovat velikonoční jehněčí kotletky. Recept je od profesionálního kuchaře, který s naším postupem zvládnete i vy. Velikonoční svátky se letos budou slavit především dobrým jídlem a setkáním s nejbližšími. Tímto hlavním chodem, který jsme pro vás vybrali v časopisu Štamgast&Gurmán, určitě oslníte.

Ingredience
  • 400 g jehněčích kotletek
  • 200 g mrkve
  • 100 g celeru
  • 100 g hrášku
  • 3 velké brambory
  • 1 ředkev
  • 100 ml vína
  • 50 g cukru
  • 1 litr hovězího vývaru
  • 10 g soli
  • 100 g másla
  • 50 g hrubozrnné soli
  • 20 g tymiánu
  • 2 ks smetany (33%)
  • bylinky na zdobení
  • černý pepř
  • cuketu

Postup:

  1. Hrubozrnnou sůl dáme na plech, na něj položíme umyté velké brambory.
  2. Pečte 40 minut na 180 °C.
  3. Po zchladnutí oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle.
  4. Potom na pánvi vymícháme s máslem, pepřem, solí a tymiánem.
  5. Vytvarujte váleček o velikosti mrkve.
  6. Očištěné jehněčí kotletky si opepříme a opečeme na oleji, dáme do trouby na 180 °C a pečeme 10 minut, potom posolíme a necháme 4 minuty odpočinout v pokojové teplotě.
  7. Vezmeme si jednu mrkev, cuketu a ředkev, tu si nakrájíme podélně na plátky.
  8. Lehce osolíme a orestujeme na másle, potom se rozloží na střídačku a na to se položí váleček z brambor a zamotá se.
  9. Ze zbylé mrkve, hrášku a celeru si uděláme pyré.
  10. Mrkev uvaříme ve vodě do měkka až tam nebude téměř žádná voda a přidáme půlku smetany, potom rozmixujeme do hladka.
  11. Celer nakrájíme na malé kostky a pomalu uvaříme v celé smetaně.
  12. Přidáme sůl a pepř, rozmixujeme do hladka.
  13. V osolené vodě si spaříme hrášek a rozmixujeme do hladka, přecedíme přes jemné sítko.
  14. V kastrolku si uděláme karamel a zalijeme vínem, trochu svaříme a přidáme vývar a tymián.
  15. Celé zredukujeme tak na 100 ml až je omáčka hustá a lesklá.

Související

  • Kopřivové lívanečky

    V dalším vydání Apetýtu nabízíme recept na kopřivové lívanečky, který najdete i v připravované knize Babské rady!

  • Špecle s krůtím masem

    Recept středečního Apetýtu nabídne návod na oběd či vydatnou večeři. Základem jídla je krůtí maso – jde o pevné maso, které je zdravé a má výbornou chuť.

  • Medvědí bochánky

    Apetýt přináší originální recept na „medvědí bochánky“. Teď na jaře zdobí koberce lístků medvědího česneku převážně lužní lesy.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.