Také jste během týdne něco nestačili vyřídit na úřadech?

20. leden 2008

A říkáte si, kdyby tak měli otevřeno dnes. A představte si, jeden takový úřad existuje.

Ano, radnice v Boleradicích na Hustopečsku je otevřena i každou neděli. Jak to tam funguje, zjišťovala Hana Ondryášová. Nejprve se ptala tamních občanů.

Byla jste něco vyřizovat v neděli? Ne, nebyla. A jste ráda, že má radnice otevřeno? Tak určitě. Protože, když chodíte do práce, tak potom nemáte čas v týdnu a musíte tam jít třeba o víkendu. A co vy na to? Bohužel, je to jenom pro ty Brňáky, co tady mají chalupy. No ale pro místní taky, když se naskytne nějaký problém.

Přesně tak. Úřední hodiny zavedli na boleradické radnici před 11 lety hlavně kvůli přespolním, tedy chalupářům, kteří si tu pořídili nějakou tu víkendovou nemovitost. Od té doby se ale ledacos změnilo, říká starosta Boleradic Jan Koráb.

V té druhé polovině 90.let tady velmi narůstal počet chalupářů. Z ničehož nic jsme jich tady měli několik desítek, kteří si koupili domky a potřebovali je opravovat. Samozřejmě k tomu potřebovali jednak technické rady, ale také vyřídit si různé administrativní záležitosti, třeba stavební povolení, stavební ohlášení apod. Aby tak nemuseli činit třeba ve své dovolené, tak jsme si řekli, vyjdeme jim vstříc.

Od roku 1997 už pravidelně každou neděli je tady vždy buď starosta nebo místostarosta, někdo za stavební komisi, abychom mohli pomoci především těmto lidem. Taky v té době jsme ještě vybudovali rozvody plynu, takže spousta lidí chtěla přípojku. Ti, kteří neměli čas si to vyřídit v běžných úředních hodinách, uvítali právě tyto nedělní služby. Tehdy se to natolik osvědčilo, že dneska už to nejde zrušit.

Takže už si zvykli i místní? Samozřejmě. Postupně ti chalupáři si svoje věci vyřídili a jejich návštěvy už tady přestaly být příliš časté, ale zvykli si na to naši občané a myslím si, že to využívají docela bohatě a nelze se tomu divit. Dneska každý, kdo má zaměstnání, tak si ho jednak velmi považuje a jednak to zaměstnání někdy bývá třeba i náročnější na čas. A ten člověk, pokud si nestihne vyřídit věci v úředních hodinách, musel by si brát dovolenou a to je zbytečné. Ten úřad je tady pro něho, takže se snažíme alespoň tímto způsobem těm lidem pomoci.

autor: hon
Spustit audio