Švadlenou na zkoušku. V Chrudimi nabízí nezaměstnaným tréninková místa

20. únor 2024 11:25

Základy řemesla i úplně nejnutnější pracovní návyky - to pomáhají získat tréninková pracovní místa. Zkušenosti s nimi mají i některé chrudimské podniky. Lidem, kteří by si obtížně sháněli zaměstnání, dávají příležitost trochu vylepšit svoje šance. Třeba v šicí dílně, kde natáčel redaktor Josef Kopecký.

„Šijeme spoustu náročně vyrobených hraček, ručně malované oblečení,“ popisuje Ljuba Bublovská, která vede šicí dílnu a zároveň dohlíží na tréninkové zaměstnance. Provoz patří chrudimské organizaci Šance pro Tebe.

Hlavní smysl je dát práci lidem, kteří pracovat chtějí, vysvětluje ředitelka Šance pro Tebe Sophia Dvořáková. „Dává příležitost lidem, kteří stojí mimo trh práce, kteří jsou nezaměstnaní, nikdy nepracovali, vracejí se například z mateřské dovolené a hledají svoji cestu, uplatnění na trhu práce. Prostě chtěli by pracovat, ale nevědí jak na to.“

A tomu odpovídá i složení týmu, který v dílně pracuje. „Tady najdete jednu ženu, která odešla před válečným konfliktem, takže by jinak byla doma, byla by v evidenci úřadu práce. Pak tady máme tři děvčata, která nepracovala, těžce hledala práci možná už kvůli tomu, že nikdy nešila nebo mají základní vzdělání nebo nedokončené vzdělání. Jedna z nich dokonce žije na ulici,“ říká Dvořáková.

 Řemaslo i základní návyky

A připomíná, že v tréninku ale nejde jenom o samotné řemeslo: „Je to vlastně možnost naučit se dovednosti šití, seznámit se s šicím strojem a u některých jde i o to naučit se režim pracovního dne. To znamená, že práce začíná v osm, tak jsem v práci v osm, přestávka v práci je až po 4 hodinách. Člověk získá nějaké kompetence.“ 

Šance není jediná. Tréninková místa také využívá třeba i jídelna Kruh zdraví.

Spustit audio

Související