Chrudim zastavila plán na vlastní poštu. Nejsou peníze ani lidi

22. prosinec 2023 07:55

Vlastní poštu Chrudim zatím provozovat nebude. Město letos přišlo o tři pobočky ze čtyř. Česká pošta je zrušila kvůli úsporám. Radnice proto začala chystat otevření vlastního pracoviště, které mělo službu suplovat. Jenže teď svůj plán pozastavila.

Chrudimský starosta František Pilný (ANO) počítal s tím, že služba bude fungovat od začátku příštího roku. Mluvil o možnosti otevření pobočky v obchodním domě Tesco, tedy jen kousek od místa, kde stojí jedna ze zrušených poboček. Poštu v chrudimské režii by pak bylo možné doplnit dalšími službami, lidé by tam třeba mohli uhradit běžné poplatky za popelnice nebo psa nebo si vyzvedávat rybářské lístky. Jenže se zdá, že provoz pošty by byl pro město příliš drahý.

Plán na poštu jde k ledu

Zatím tak nová poštovní pobočka v Chrudimi určitě nebude. Peníze jsou jeden důvod, druhá komplikace je chybějící personál. Radnice chce totiž poštu vést jako sociální podnik, kde by pracovali hlavně lidé s hendikepem. Takových zaměstnanců potřebuje osm, ale zatím sehnala jen dva.

Je také pravda, že kolaps poštovních služeb nenastal. Pošta po zrušení poboček posílila služby na jediném zbývajícím pracovišti na hlavním náměstí a radnice neví o žádných výrazných problémech, kdy by pošta nestíhala klienty odbavit. Vedení Chrudimi proto svůj plán pozastavilo.

Dvou opuštěných budov se chce Česká pošta zbavit. Připravuje prodej uzavřené pobočky v Medlešicích. U bývalé pošty v sídlišti U Stadionu už je stanovený termín elektronické aukce, a to na začátek ledna. Za obě stavby chce státní podnik získat nejméně 8,7 milionů korun.

Spustit audio

Související