Oblečení z Číny už lidi omrzelo. Hledají dobré české švadleny

6. březen 2017

Krejčovské řemeslo u nás ještě nevymřelo. I když mělo pár let po revoluci namále. Ty švadleny, které ustály tlak zahraničního trhu, slaví dnes úspěchy. Bohužel kvalitní látky české výroby jsou nedostatkovým zbožím. Většina textilních firem zkrachovala.

Všímá si toho i švadlena Iveta Tunová z Trutnova, která podniká už dvacet pět let a zájem lidí o krejčovské řemeslo se podle ní zvyšuje. „Zákaznice chtějí mít svůj výjimečný kousek v šatníku, kvalita začíná opět bodovat. Ale sehnat kvalitní české materiály je oříšek,“ podotýká Iveta Tunová, která šije společenské šaty pro muže i ženy, ale také oblečky pro miminka z kvalitních materiálů.

Jak to chodí u švadleny

„Já jsem nejraději, když přijde zákaznice, která má hrubou vizi toho, co by chtěla ušít. Já vezmu papír, tužku a představu dokreslíme. Pak seženu materiál a začnu šít,“ vysvětluje švadlena Iveta Tunová. Pokud si chcete nechat ušít šaty, nejprve se se švadlenou domluvíte, poté vás změří a ušije základní model. Následuje první zkouška. Během druhé zkoušky už si zákazníci většinou zbrusu nové šaty odnášejí domů.

O deset kilo míň, to je nejčastější přání zákaznic

Dokáže švadlena splnit takové přání? Podle Ivety Tunové dokáže šikovná švadlena pár kilogramů navíc s úspěchem zamaskovat. Pro zákaznice je často vrbou, která v sobě uschová jejich tajemství, ať už se to týká nedostatků postavy nebo životních příběhů.

„Muži jsou výborní zákazníci. Ti se nechtějí moc dlouho na zkouškách zdržovat. Vědí, co chtějí a očekávají rychlé jednání, což mi také vyhovuje,“ pochvaluje si muže Iveta Tunová. Stálí zákazníci mají u ní už vytvořenou šablonu, takže košile se dá ušít i „po telefonu“.

U mužů je letošním trendem tmavě modrý oblek, který je tzv. vyštíhlený, aby to hezky tvarovalo postavu. To samé platí o kalhotách. U plnoštíhlých mužů se musí ale švadlena postupovat opatrně a s citem.

Boduje trojrozměrná krajka

Hlavně nevěsty si libují v krajkách. Novinkou je 3D krajka, která se našívá na slabou, průsvitnou elastickou látku. Vypadá to, jako by byla na holém těle. Celá krajka se našívá v ruce, kousek po kousku. Pro švadleny je to velmi náročná a titěrná práce.

Kvalitní materiály jsou problém

V Čechách mnoho kvalitních textilních firem skončilo. Likviduje je Čína. Iveta Tunová získává materiály většinou z Itálie nebo z Francie. S vlastní látkou u ní většinou nepochodíte. Podle ní mají klienti takovou látku doma v šuplíku mnoho let a výsledek pak nemůže být dobrý. Dnešní materiály jsou někde jinde, než před deseti lety.

„Nejraději šiju šaty z kvalitních saténů, které krásně drží tvar, hezky drží. Přírodní materiály se těžko spojují s umělými, zatím to vývojářům moc nejde a pokud se zadaří, tak cena je hodně vysoká,“ doplňuje Iveta Tunová a pokračuje: „Teď máme svatební období. Mám rekord, kdy jsem musela nevěstě ušít šaty za dva dny. Během dvou týdnů, který odděloval jednu zkoušku od druhé, totiž ztloustla tak, že se do původních šatů nevešla. Ale nakonec všechno dobře dopadlo. Stálo mě to dvě bezesné noci.“

autor: jsl
Spustit audio