Švábské maltašky

O původu maltašek se traduje nejedna legenda. Ta asi nejpravděpodobnější je spojená s německým klášterem Maulbronn. Tam prý kdysi mniši během půstu dostali velký kus masa - no a co teď s ním? Aby ho mohli sníst, ale zároveň ošálili zraky boží, maso pomleli, smíchali ho s bylinkami a špenátem, zabalili do nudlového těsta a uvařili.

Budete potřebovat

na těsto:

  • 250 g hladké mouky
  • 2 vejce
  • 1 lžička soli
  • 1-2 lžíce olivového oleje

 

na náplň:

  • 600 g mletého masa
  • 100-150g slaniny vcelku
  • 1 starší houska
  • 150g mraženého špenátu
  • 1 vejce
  • 1 cibule
  • pertželka
  • sůl, pepř

Postup:

  1. Mouku smícháme se solí a vysypeme na pracovní plochu.
  2. Přidáme vejce, olej a zhruba jednu lžíci vody a vypracujeme těsto jako na nudle.
  3. Zabalíme do folie a dáme na 1 hodinu odpočinout.
  4. Slaninu a cibuli nakrájíme na kostičky a osmažíme na pánvi.
  5. Špenát a petrželku nasekáme, housku nakrájíme na kostky a namočíme v troše mléka.
  6. Vyždímanou housku potom smícháme s cibulí a slaninou, mletým masem, přidáme vejce, špenát a petrželku a dochutíme solí a pepřem.
  7. Je-li potřeba, zahustíme trochou strouhanky.
  8. Těsto poté pomocí válečku rozválíme na tenký plát nebo si pomůžeme strojkem na nudle.
  9. Rádýlkem rozřízneme na širší pásy, jejichž okraje potřeme rozkvedlaným vejcem.
  10. Doprostřed upravíme na délku těsta masový váleček a dobře zabalíme.
  11. Vzniklý váleček poté rozdělíme na jednotlivé maltašky - vezmeme například rukojeť vařečky a vmáčkneme ji do těsta v přiměřených rozestupech, která tak určí šířku maltašek.
  12. V místech otisku vařečky pak těsto rozkrojíme rádýlkem nebo nožem a maltaška tak bude uzavřená ze všech stran.
  13. Vaříme v osolené vodě asi 8 minut.
  14. Poté servírujeme s na másle opečenou cibuli a zelím nebo použijeme jako vložku do zeleninové polévky.

autor: Zuzana Plíšková