Sto milionů korun bude vládou do konce roku uvolněno na stavbu Mezinárodní centra klinického výzkumu v Brně

11. březen 2006

Mezinárodní centrum klinického výzkumu v areálu Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně se může začít stavět. Umožňuje to rozhodnutí vlády z tohoto týdne projekt podpořit a ještě do konce roku uvolnit 100 milionů na zahájení prací.

Mezinárodní centrum klinického výzkumu, které vzniká ve spolupráci s prestižní americkou Mayo Clinic, by po dokončení mělo českým pacientům umožnit se rychleji dostat k nejnovějším léčebným metodám a nastartovat spolupráci s předními výrobci medicínské techniky a léčiv. Jedním z důvodů, proč projekt mezinárodního centra klinického výzkumu vyvolal tolik diskusí, byla jeho cena blížící se dvěma miliardám. Nyní ale vláda souhlasí, že podstatnou část celkové sumy zaplatí. "Ze státního rozpočtu tak, jak bylo navrhováno, půjde 1,4 miliardy, zbytek do ceny, to znamená nějakých 600 milionů, bude pokryto úvěrem," vysvětluje ředitel Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně Roman Kraus.

Nad projektem Mezinárodního centra klinického výzkumu strávili jeho autoři tři roky. Proto jsou nyní připraveni začít s realizací téměř okamžitě. "Nyní odstartují projektové práce na těch vlastních budovách a připraví se podklady pro výběrová řízení, jak tedy na stavební část, tak na technologie," doplňuje ředitel Kraus. Jediné, co se v tom usnesení vlády oproti návrhu změnilo, je realizace, která začne od prvního června a nikoliv od prvního dubna. Je to z toho důvodu, aby byly včas uvolněny všechny prostředky.

Spolupráce s hlavním partnerem Mezinárodního centra klinického výzkumu Mayo Clinic ale začne ještě dříve, než stavební práce. Hlavní zpracovatel projektu Tomáš Kára do USA odlétá už příští týden. "Měli bychom tam vytvořit strategii těch hlavních společných projektů, na kterých by Česká republika a Mayo Clinic mohla spolupracovat do doby, než se ICRC vystaví a zprovozní. Devatenáctého března by měl nastoupit další specialista z naší nemocnice na dvouletý vzdělávací program na Mayo Clinic a ve velmi krátké době by jej měli následovat další kolegové z České republiky na krátkodobé pobyty v rozsahu tří až šesti měsíců," uvádí Tomáš Kára. Mezinárodní centrum klinického výzkumu by mělo být hotovo za tři roky.

Spustit audio