Stezka v oblacích na Pustevnách je hotová, otevřít se má v lednu. Desítky tisíc lidí zatím láká Jurkovičova rozhledna

Zatímco Jurkovičova rozhledna láká rok od roku víc lidí, stezka na Pustevnách se na otevření teprve připravuje.

Jurkovičovu rozhlednu v Rožnově pod Radhoštěm, která vznikla v roce 2012 podle návrhů slovenského architekta Dušana Jurkoviče, loni navštívilo rekordních 47 975 lidí.

Předloni rozhledna přilákala 44 280 návštěvníků, o rok dříve jich bylo 41 085, v roce 2015 ji vyhledalo 35 973 lidí.

Stavba na kopci nad skanzenem vznikla podle návrhů výrazného představitele secesní architektury Jurkoviče, který je také autorem staveb na nedalekých Pustevnách či v Luhačovicích.

Jurkovič původně navrhl rozhlednu na objednávku turistického spolku ve Valašském Meziříčí do nedalekého Brňova. Stavba v Rožnově vychází z původních návrhů. Je vysoká přes 31 metrů, vyhlídková plošina se nachází 18,8 metru nad úrovní terénu. Stavba stála 12,2 milionu korun.

Stezka Pustevny:

Stezka na Pustevnách v létě

Vyhlídková stezka na Pustevnách je už dokončená a čeká na kolaudaci, Je asi cca 250 metrů od horní stanice lanovky směrem k vrcholu Tanečnica.

Vrcholem stezky je 22 metrů vysoká věž se skleněnou vyhlídku. Na věž samotnou vede 600 metrů dlouhý chodník, vedoucí ve výšce mezi stromy.

Pro výstup mohou lidé zvolit také unikátní 150 metrů dlouhý lanový chodník, který nenajdete nikde jinde v republice.

„V současné době čekáme na oficiální kolaudaci. Předpokládaný termín otevření je druhá polovina ledna,“ uvedli na webových stránkách zástupci projektu.

Podle stavebního povolení se jedná o dočasnou stavbu s trváním na dobu 20 let.

Výhled z Pusteven

Související