Stávka v Brně některé překvapila

16. červen 2011

Od půlnoci probíhá na několika místech České republiky stávka, během které nepojedou vlaky a v některých městech ani hromadná doprava. V Brně bude ve čtvrtek zajištěn alespoň částečný provoz. Kdo ale spoléhal na to, že se třeba domů z centra dostane ještě nočním autobusem, čekal marně.

Poslední autobusy opustily brněnské hlavní nádraží krátce po půl dvanácté v noci. Přestože se v mžiku zastávky vylidnily, už za krátkou chvíli se k jízdním řádům trousili první opozdilci. A z informačních tabulí zjišťovali nepříjemnou pravdu. Na zastávkách přešlapovali především mladí studenti. A některé z nich tak bez peněz na taxík čekal pořádný kus cesty. „Šli jsme sem, protože jsme mysleli, že ještě něco pojede. Tak půjdeme pěšky, je to kousek, jenom asi hodinka cesty,“ vtipkoval jeden ze studentů, kteří čekali na půlnoční rozjezd. „Předpokládala jsem, že ještě pojedou,“ dodala jeho kolegyně

Půlnoční rozjezd už v Brně nevyjel

Řada opozdilců tak měla program na noc jasný. Stejně tak pan Jindřich, kterému se podobně jako ostatním řidičům posledních nočních linek, kvůli stávce zkrátila směna o několik hodin. „Původně jsme měl službu do 4:40, ale teď končím o půlnoci. Podnik zavedl, že stávkuje se na pracovišti, ale nás pustí domů,“ uvedl řidič.

Paradoxně někteří stávkující doma nebudou, a to přesto, že mají v době stávky dovolenou. To je případ Karla Matějíčka, který čtvrtek stráví tak, že bude pomáhat s organizací náhradní dopravy za vlaky. „Odpoledne jsme skončil, začala mi dovolená, v sobotu odlétám pryč, ale stojím tady. Máme to tak, že tady ve vestibulu a před nádražím musíme stát a lidem pomoci,“ podotkl Karel Matějíček s tím, že na páteřních železničních tratí vlaky nahradí autobusy. V Brně vyjede celkem jedenáct linek tramvají, autobusů a trolejbusů. Cestujícím jsou k dispozici od pěti do deseti hodin ráno a pak v odpolední špičce od čtrnácti do devatenácti hodin.

Hromadná doprava v Brně se zastavila o půlnoci
autor: Zuzana Plíšková
Spustit audio