Stavba dálnice D49 mezi Hulínem a Fryštákem byla opět napadena žalobou ekologického spolku

20. leden 2022 14:35

Zástupci ekologického spolku Děti Země znovu napadli žalobou stavební povolení pro stavbu dálnice D49 mezi Hulínem a Fryštákem.

Čtěte také

Děti Země 20. ledna 2022 podali k Městskému soudu v Praze žalobu proti stavebnímu povolení na dálnici D49 mezi Hulínem na Kroměřížsku a Fryštákem na Zlínsku. Českému rozhlasu to řekl předseda ekologického spolku Miroslav Patrik. Dětem Země vadí například nadlimitní hluk, ochrana vod, nebo prodloužení stanoviska EIA.

Ekologické organizace nesouhlasí také s povolením protihlukových stěn na dálnici D49 a obrátily se na Ministerstvo dopravy. Rozhodnutí úředníků Zlínského kraje, kteří na konci loňského roku souhlasili se změnou projektu protihlukových stěn na připravované dálnici D49, napadly tři ekologické spolky. Miroslav Patrik z organizace Děti Země uvedl, že se spolkům nelíbí kromě samotného povolovacího procesu i možná podjatost vedení Zlínského kraje a jeho úředníků. O odvolání spolků nyní musí rozhodnout Ministerstvo dopravy.

Daný úsek dálnice D49 je od prosince 2021 už ve výstavbě. Ta začala poté, co po třinácti letech sporů ministr dopravy Karel Havlíček zamítl rozklady ekologických sdružení a potvrdil pro dálnici D49 stavební povolení.

Dálnice D49 má v budoucnu spojit střední a východní Moravu se západním Slovenskem. Od Hulína povede kolem Fryštáku a Zlína k Horní Lidči na Vsetínsku a do slovenské Lysé pod Makytou. ŘSD stavbu dálnice slavnostně zahajovalo už v září 2008. .

autoři: Lukáš Veselý , Růžena Vorlová
Spustit audio

Související