Staré časy v novém muzeu

29. červenec 2008

V Břeclavi jsou přes léto k vidění historické motocykly a stará jízdní kola. Pod názvem "OLD ROAD STORY aneb krása starých strojů" je vystavuje ve svých nových prostorách místní muzeum.

Zvláště bicykly přitom k Břeclavi neodmyslitelně patří. Denně tu usedá při cestě do práce či za nákupem na kolo prý až třetina lidí. A protože zdaleka ne všichni vlastní nejnovější modely kol, dochází právě v muzeu ke kuriózním setkáním návštěvníků a exponátů. "Tohle máme ve stodole a na tomto ještě jezdí naše stařenka," zaslechla už prý nejednou v expozici její autorka Alena Káňová. Pro ty nejstarší vystavené kusy to ale rozhodně neplatí, na vysokých kolech zvaných někdy kostitřasy dnes už nikdo ani v Břeclavi nejezdí. "Pocházejí už z období kolem roku 1880," upřesnila Káňová.

Vystavené motocykly jsou samozřejmě mnohem mladší. Perlou mezi nimi je JAWA 175 z roku 1935, v době mezi válkami vývěsní vlajka svého výrobce. "Měla nejen výborné technické parametry, ale především estetické," upozornila Alena Káňová, "a její design byl v 30. letech oceněn na několika průmyslových výstavách." Na výstavě v Břeclavi mohou tento stroj spolu s ostatními obdivovat všichni do poloviny září v muzejních prostorách na ulici Dukelských hrdinů.

autor: hon
Spustit audio