Spolek přátel hradu Lukov na Zlínsku chystá kolaudaci velké části středověké zříceniny

30. květen 2014

Na hradě Lukov nedaleko Zlína - respektive na zřícenině středověkého hradu - prezentovali včera archeologové výsledky letošního bádání. Historický objekt z první poloviny 13. století patří k nejstarším šlechtickým sídlům na východní Moravě. Byl opuštěn na konci 18. století a od té doby chátral.

Jeho novodobá historie se začala psát v roce 1984, kdy byly zahájeny záchranné práce a současně s nimi i intenzivní archeologický výzkum. Ten provádí archeologové zlínského Muzea jihovýchodní Moravy. Z hradu Lukov mají v depozitáři tisíce nálezů. Letos jich ale mnoho neobjevili. "A to proto, že hlavní konzervační práce probíhaly v prostoru jihovýchodního paláce, kde se vyklízela destrukční suť a hlavní obsah tvoří kameny, cihly nebo zlomky," říká Jana Langová.

Co se týče letošních objevů , tak byly nalezeny například zeleně glazované kachle ze 17. - 18. století i několik kachlů režných. Výsledky prokázaly, že hrad byl postaven už někdy před polovinou třináctého století, což dokládají i dochované písemné zmínky. "Kromě toho se archeologickým průzkumem prokázalo, že ještě předtím, než vznikl středověký hrad, bylo v místě pravěké hradisko, a to někdy kolem roku jeden tisíc před naším letopočtem," vysvětluje Jana Langová.

Od roku 1990 se o obnovu této unikátní památky stará Spolek přátel Lukova. "Pustili jsme se do toho, protože si myslíme, že se hrad probudil do života a ty zdi, které tady jsou, na nás dýchají jakousi romantikou, a to je ten pravý důvod. Chceme zachovat to, co tady je. Práce probíhají pod přísným dohledem památkářů a zhruba za měsíc připravujeme kolaudaci poloviny hradu. Předpokládám, že se to podaří 18. října. Děláme to proto, abychom lidem, kteří tady přijdou, ukázali, že finanční prostředky, které získáme, nejsou vynaloženy zbytečně, a že za ten rok se skutečně něco změnilo," uvádí předseda Jiří Holík. Lukovský hrad patří k unikátním místům a zároveň s královským hradem Buchlovem a Brumovem tvoří společně trojici nejstarších královských hradů střední a východní Moravy.

Spustit audio