Spojnice Brna a Evropy – tím by měla být Kunderova knihovna, přeje si ředitel MZK Tomáš Kubíček

31. březen 2023

Milan Kundera je jedním z nejuznávanějších autorů na světě a v současnosti mu vyšlo přes 4 000 knih v asi 50 jazycích. Ředitel Moravské zemské knihovny promluví v rozhovoru o otevření Kunderovy knihovny, které připadá právě na spisovatelův narozeninový den 1. dubna.

Milan Kundera v Paříži

Kvůli pandemii covidu se stěhování knihovny z pařížského bytu Kunderových třikrát odložilo. S velkou pomocí Českého centra v Paříži proběhlo stěhování nadvakrát – v červnu a poté v září 2022.

„Není to jenom rozhodnutí Milana Kundery, ale Věry Kunderové. Musím říci, že jak to tak většinou bývá, ženy v tom sehrávají tu nejdůležitější roli. A Věra byla ta, která de facto s tou myšlenkou přišla, a podařilo se díky ní Milana přesvědčit, že toto je správný nápad,“ říká Kubíček o stěhování Kunderovy knihovny do Brna.

Dlouho se povídalo, že Milan Kundera se s nikým z České republiky nebaví. Byla to někdy pravda? Zajímalo Alenu Blažejovskou.

Čtěte také

„To jsou ty nádherné mýty, které se vždycky zakládají tam, kde ta druhá strana odmítne do těch mýtů vstoupit. A Kundera důsledně odmítal do této mytologizace vstoupit, takže nevyvracel žádné mýty. Výsledkem je, že si žijí vlastním životem a stávají se skutečnější než skutečnost. A to se stalo i s tímto tvrzením. Když se podíváte na tu škálu aktivit a události, které dělal jako člověk, který vědomě odstupuje z veřejného prostoru, ale přesto v něm nějakým způsobem pobývá, v těch uplynulých 40 letech, tak vidíte, že on tady byl trvale přítomen, akorát nebyl mediálně přítomen. A ve chvíli, kdy člověk není v tomto věku mediálně přítomen, tak vlastně není.“

Chtěli bychom, aby to bylo místo, které spojuje Brno s Evropou a tematizuje evropské myšlenky, přenáší je do Brna. Místo, které by mělo být místem proti xenofobii, proti nějaké uzavřenosti, přesně to, co dělají Kunderovy romány nebo jeho myšlení.
Tomáš Kubíček

Do mediálního prostoru Kunderu úspěšně vracel redaktor brněnského rozhlasu Tomáš Sedláček. „Ostatně Sedláček byl i tím, kterého jsem požádal, když jsme jeli za Milanem Kunderou, tuším v roce 2019, jestli by mi nepomohl nahrát Kunderův krátký proslov, respektive čtení jednoho z kratších esejů.“ Důvěra mezi Sedláčkem a Kunderovými pomohla tomu, že vznikl poslední záznam hlasu Milana Kundery, kdy byl ochotný prolomit mlčení a něco číst.

Co všechno návštěvníci knihovny, která se nachází v prostorách Moravské zemské knihovny, v policích a regálech najdou? I o tom si poslechněte v rozhovoru s Tomášem Kubíčkem.

Spustit audio

Související