Splnit vánoční přání mentálně postiženým lidem můžete v Brně v Obchodní galerii na Orlí ulici

5. prosinec 2006

Od začátku tohoto týdne mohou Brňané i návštěvníci jihomoravské metropole zase plnit přání klientů chráněného bydlení sv. Michaela a denního stacionáře Effeta. Začala totiž tradiční sbírka Strom splněných přání, která se mentálně postiženým lidem snaží nahradit rodinu a vykouzlit krásné Vánoce.

Strom splněných přání bude stát v Obchodní galerii Orlí do 20.prosince. Cílem je, aby ti mentálně postižení, kteří už nemají příbuzné, schopné se o ně postarat, prožili také hezké vánoční svátky. Oblastní charitě Brno, která Effetu i chráněné bydlení sv. Michaela provozuje, ale na nákup dárků nezbývají peníze. Proto se obracejí na veřejnost o pomoc. "V galerii to probíhá tak, že si zájemce utrhne přáníčko, ve kterém je napsané, o jaký dárek by mělo jít, je tam i jméno toho klienta, pak dárek zakoupí a přinese jej pod strom. Všechny dárky se vynesou 20. prosince, kdy předávání proběhne, takže bychom potom rádi všechny ty štědré pozvali, aby se přišli podívat," říká vedoucí Effety Vladimír Hejtmánek.

Obvyklými přáníčky klientů jsou v drtivé většině nenáročné drobnosti. "Jsou to různé hry, někdo rád vyšívá, čte si časopisy nebo knížky, někdo rád poslouchá hudbu, takže ta škála těch dárků je poměrně velká až třeba i přes hračky," uvádí ředitel Oblastní charity Brno Karel Kosina.

Strom splněných přání je sbírkou tradiční. Už několik let jejím výsledkem bývá mnohem větší množství dárků, než kolik bylo přání. Ty jsou pak rozděleny nebo využity pro činnost v Effetě. Přispět mohou ovšem i ti, kteří nemají čas shánět konkrétní dárky. Určena je k tomu kasička. Výtěžek z ní podpoří také mentálně postižené a lidi s autismem.

Spustit audio