Špagety alá Kvapíci

K zajímavostem ohledně špaget patří to, že i když si je spojujeme především s italskou kuchyní, přímo z Itálie s velkou pravděpodobností nepocházejí.

Budete potřebovat:

  • 2 cibule
  • 30 dkg měkkého salámu
  • 1 malý rajský protlak
  • olej či tuk na smažení
  • 5 lžic rajského protlaku
  • tvrdý sýr

Postup:

  1. V hrnci podle návodu uvaříme špagety, které rozlomíme na polovinu.
  2. Poté připravíme omáčku.
  3. Na oleji osmažíme salám nebo třeba 500 g mletého masa.
  4. Orestujeme, přidáme protlak, půl litru vody a necháme vařit.
  5. Dochutíme solí, provensálským kořením, případně dalšími ingrediencemi podle chuti.
  6. Kdo chce, může omáčku zahustit moukou.
  7. Podáváme posypané nastrouhaným sýrem.
zdroj: Libuše Kvapilová

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.