Soud zrušil povolení k těžbě štěrkopísku u Uherského Ostrohu

Rozhodnutí o těžbě štěrkopísku u Uherského Ostrohu neplatí. Soud dal stopku plánům těžařů a zrušil verdikt Českého báňského úřadu.

Krajský soud v Brně zrušil rozhodnutí Českého báňského úřadu o těžbě štěrkopísku u Uherského Ostrohu na Hodonínsku. Věc úřadu vrátil k novému řízení.

Jak informovala Kristýna Ryšavá ze společnosti Frank Bold Advokáti, která zastupuje část žalobců, úřad dostatečně neprokázal, že záměr nezhorší povodňovou situaci. Závazné stanovisko stavebního úřadu také podle rozhodnutí soudu nedostatečně odůvodnilo umístění záměru do nezastavěného území.

Podstata sporu

Zdroj pitné vody nazvaný Bzenec-komplex leží na pomezí Jihomoravského a Zlínského kraje. Je pátým největším v zemi a zásobuje obyvatele Hodonínska, Břeclavska, ale i části Kroměřížska. V oblasti je čtyřicet vrtů, které zásobují vodou přes 140 tisíc lidí. Jde o pátý největší zdroj pitné vody v republice.

V této lokalitě vznikl před lety záměr na těžbu štěrkopísku, a to jen půl kilometru od uvedeného zdroje vody. Těžaři chtějí v lokalitě těžit minimálně 40 let 350 tisíc tun štěrku ročně. O těžbu usiluje firma České štěrkopísky od roku 2006.

Čtěte také

Proti štěrkovně se postavili obce, Jihomoravský kraj nebo společnost Vodovody a kanalizace Hodonín. Obávají se ohrožení zdroje pitné vody. Riziko už dříve potvrdili jihomoravští hygienici. Petici proti těžbě podepsalo zhruba jedenáct tisíc lidí, několik tisíc lidí se zúčastnilo i letošního protestního pochodu.

Naopak záměr těžit podpořilo Ministerstvo životního prostředí, které vydalo kladné stanovisko o vlivu na životní prostředí (EIA) a podle něj není kvalita pitné vody ohrožena. Kladně se vyjádřili i hygienici ze Zlína. Brněnský obvodní báňský úřad proto vydal rozhodnutí o stanovení dobývacího prostoru. 

Případ byl projednáván i v Senátu a kauza se dostala před soud.

Spustit audio

Související