Smutná chvíle. V 97 letech zemřela Dana Zátopková

13. březen 2020 09:09

Informaci o jejím úmrtí serveru iROZHLAS.cz potvrdil ředitel ASC Dukla Jaroslav Priščák.

Dana Zátopková, rozená Ingrová, sportovala už od dětství, hod oštěpem si ale prvně zkusila až ve čtyřiadvaceti letech. Přesto se hned stala mistryní republiky.

S Emilem se Dana seznámila v roce 1945 na závodech ve Zlíně, kde oba vytvořili národní rekordy, tenkrát však mezi nimi ta pravá jiskra ještě nepřeskočila.

Definitivně je sblížila až chvíle, kdy odhalili shodu v datu narození. Oba přišli na svět 19. září 1922, Dana v Karviné v sedm hodin ráno, zatímco Emil údajně přesně o půlnoci v Kopřivnici. Vzali se po návratu z olympijských her v Londýně 1948, kde Emil vyhrál běh na deset kilometrů a na pět kilometrů skončil druhý.

S jejich svatbou nesouhlasila rodina Dany, ani tehdejší komunistický režim. V Uherském Hradišti je však vítalo plné náměstí a po obřadu je čekala slavobrána z oštěpů.

Zátopková je olympijskou vítězkou z roku 1952, o osm let později získala na olympiádě stříbrnou medaili. Je také dvojnásobnou mistryní Evropy z let 1954 a 1958 a mnohonásobnou mistryní Československa v hodu oštěpem.

V roce 1949 se stala Dana Zátopková stala v dresu týmu Slovácké Slavie i mistryní Československa v házené žen. Je čestnou občankou Uherského Hradiště.

Osud manželů Zátopkových kopíroval české dějiny druhé poloviny 20. století. Od vrcholu a slávy, stovek besed po školách a veřejných vystoupení přišel sešup, když její muž nesouhlasil se sovětskou okupací v roce 1968.

Zátopková spolupracovala s Mezinárodní atletickou federací, byla též členkou předsednictva Českého klubu olympioniků.

"Celý život jsem věnovala atletice, ať už jako závodnice, trenérka či funkcionářka. Takže si vlastně tu cenu asi zasloužím," řekla Zátopková, jež až do 80 trénovala, při přebírání ceny Evropské atletické asociace za pomoc při rozvoji tuzemské "královny sportu".

V roce 1988 obdržela Olympijský řád, o 15 let později převzala státní vyznamenání Medaili Za zásluhy.

autor: Český rozhlas Zlín
Spustit audio

Související