Slovácký spisovatel Zdeněk Galuška se vrátil do rodného Uherského Ostrohu. Z lavičky se s úsměvem dívá na svoje holičství

Autor veselých soudniček Slovácko a súdí a nesúdí na lavičce sedí se širokým úsměvem v kroji a připomíná, že humor býl, je a bude vzácné koření života.

Autorem Galuškovy sochy je Miloš Karásek. "Z dokumentace, která se ke mně dostala, jsem zvolil podobu zralého muže, který už má rozhled, který si dokáže život užít. Prostě člověk, který už není úplně do větru, má svoji stabilitu. Na všech fotografiích, které jsem viděl, ale absolutně na všech, se pan Galuška směje," řekl Českému rozhlasu autor.

Práce na soše zabrala Karáskovi necelý rok. Na základě fotografií, které měl k dispozici, vznikla počítačová rekonstrukce Galuškovy tváře, s níž autor dále pracoval.

Modelem mu seděl Jaroslav Polehňák z Uherského Ostrohu. Posadit se nyní na lavičku vedle Galuškovy sochy mu přijde zvláštní. "Budu tady věčně. Já dělám na městě, dvakrát týdně ho přijdu vyleštit," řekl Polehňák.

Zdeněk Galuška se v Uherském Ostrohu narodil 11. července 1913. Knihy Slovácko sa súdí a Slovácko sa nesúdí, jsou nevšední nejen díky svému humoru, ale i slováckému nářečí, Galuška je také sám ilustroval. Populární se staly i díky seriálu, který pod názvem Slovácko sa nesúdí v roce 1974 natočil režisér Petr Tuček. Hlavní roli stařečka Pagáča v něm svěřil herci Jozefu Kronerovi. Folklorní vyprávěnky Galuška též namluvil na zvukový nosič. Svůj pověstný humor si zachoval až do posledních chvil, zemřel 13. února 1999 v Nivnici

Tvorbu Galušky má rád. "Zažil jsem ho jednou, tady v ostrožském kině. Byl to ohromný človíček, neuvěřitelný," doplnil Polehňák. Lavička se sochou stojí nedaleko domu, v němž Galuška v mládí pracoval jako holič. Hned naproti je zámek, kde v minulosti sídlil soud. Ze soudních jednání přitom Galuška s oblibou čerpal náměty pro své povídky.

"Místo jsme vybrali záměrně," řekl k umístění díla místostarosta města Tomáš Bravený (ANO). Přišlo podle něj přibližně na 2,5 milionu korun, přičemž 400 000 korun z této částky se vybralo ve veřejné sbírce, zbývající část doplatilo město ze svého rozpočtu. 

Zdeněk Galuška má v Uherském Ostrohu svoji lavičku a pamětní desku
Autorovi povídek Slovácko sa súdí a nesúdí Zdeňku Galuškovi včera v jeho rodném Uherském Ostrohu odhalili lavičku s jeho sochou

Spustit audio

Související