Slané sýrové rohlíčky Lucii Hrazdirové ozdobí každou party nebo rodinnou oslavu
V Pochoutkovém roce jsme měli příležitost být zase u slaného pečení, když Lucia Hrazdirová z Břeclavi pekla slané sýrové rohlíčky. Ty obsahují nejen tvrdý, ale i tavený sýr, a můžete je jíst samotné nebo je třeba rozříznout a naplnit podle své chuti. Jsou návykové.
- 250 g tvrdého sýra (goudy)
- 100 g smetanového taveného sýra
- 200 g zakysané smetany
- 250 g másla
- 1 vejce
- 500 g hladké mouky
- 2 velké lžičky soli
- 42 g droždí
Postup
Na struhadle si nastrouháme na tenké nudličky tvrdý sýr. 20 g sýra si odložíme stranou. Budeme ho později potřebovat na zdobení.
Zbylých 230 g strouhané goudy vložíme do mísy od robota. Přidáme 100 g taveného smetanového sýra, 200 g zakysané smetany a 1 žloutek, přilijeme 250 g rozpuštěného másla, přisypeme 500 g hladké mouky, 2 velké lžičky soli a rozdrobíme 42 g droždí.
Vše společně promícháme, a pak necháme 10 minut míchat robota hnětacím hákem, až vznikne hladké voskové těsto. Přikryjeme ho utěrkou a necháme 1 hodinu kynout.
Po vykynutí vyndáme těsto na vál, rozdělíme ho na 8 bochánků. Z každého vyválíme tenkou placku o průměru asi 30 cm. Tu rozdělíme nožem na 8 výsečí. Každou výseč srolujeme od kraje směrem do středu a konce zakulatíme.
Vzniklé rohlíčky vyskládáme na plech s pečicím papírem, potřeme bílkem a posypeme zbylou strouhanou goudou. Pečeme při 180 °C zhruba 15 minut dozlatova.
Lucia Hrazdirová
Slané sýrové rohlíčky pekla její ‚stará mama‘, jak říká. Ona recept podědila v její kuchařce a dnes je peče své rodině. Má je moc ráda, a proto se o recept podělila i v naší soutěži.
Přivítala nás přímo bohatýrsky. Ochutnali jsme spoustu jejích sladkých dortíčků a minidezertů, které pekla se svými známými. Servírovalo se i pečené vepřové a řepný salát. Dostali jsme také moravské víno a řadu dalších dobrot.
U pečení bylo veselo. Příjemně bylo i na zahrádce, kde jsme fotili výsledek našeho pečení a završili tak nádherný den.